TAKVOG MONSTRUMA MAJKA VIŠE NE RAĐA: Okrutni vladar spavao je sa svojim sestrama, žive ljude bacao lavovima, a onda ga je stigla zaslužena kazna…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je jedan od najzloglasnijih rimskih careva – Kaligula. Pravo mu je ime bilo Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, a nadimak Kaligula znači čizmica i dolazi od umanjenice za riječ Caliga, koja označava rimsku vojničku čizmu, izrađenu od gusto složenih traka kože.

Taj je nadimak dobio, jer su ga kao dječaka od svega dvije-tri godine u očevom vojnom logoru oblačili u minijaturno vojno odijelo s oklopom i čizmicama. Vojnici su ga po tome počeli nazivati čizmica, mada on sam kasnije nije volio taj nadimak.

Kaligula je postao rimski car u dobi od samo 24 godine, tačnije 37. godine nove ere. Bio je tek treći rimski car, nakon Augusta i Tiberija, a njegova rana vladavina bila je gotovo idilična. Rimljani su na početku bili sretni što imaju tako mladog i dobrog cara.

Međutim, šest mjeseci nakon što je zavladao, Kaligula se teško razbolio. Stručnjaci vjeruju da se radilo o svojevrsnom psihičkom slomu. Ostatak njegove vladavine ponašao se poput čudovišta. Poznate su priče o njegovoj incestuoznoj vezi sa svoje tri sestre, koje je, navodno, čak i prostituirao. Navodno je u jednom krilu carske palače otvorio i javnu kuću.

Svog konja Incitatusa držao je u mramornoj štali, pozivao na večeru i hranio zlatnim ječmom. Navodno je obećao da će ga imenovati konzulom i svećenikom. Kad jednom prilikom u areni nije bilo dovoljno kriminalaca da budu bačeni divljim zvijerima, Kaligula je naredio da dio gledalaca bace u arenu. Proglasio se i bogom te izgradio sebi hramove u Rimu i drugim gradovima Carstva.

Ogromna trošenja na luksuz, pijenje bisera rastopljenih u sirćetu i veliki javni spektakli te tiransko ponašanje i seksualna izopačenost izazvali su mržnju Rimljana prema Kaliguli.

Na kraju su ga urotnici ubili višestrukim ubodima nožem.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...