TOP SECRET; TAJNA VJEŽBA U NJEMAČKOJ: U toku je proba nuklearnog rata...

Na zapadu Njemačke u tajnosti se odvija vojna vježba za slučaj atomskog sukoba. Na drugom mjestu se, pak, vježba odbrana nuklearnog arsenala. Mogućnost atomskog rata je mala, ali je veća nego ikad od kraja hladnog rata.

  • Svijet

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

Najava iz njemačke vojske (Bundeswehr) nije zvučala spektakularno. Na njezinoj internetskoj stranici je samo saopćeno da će do ovog četvrtka (15. oktobra) italijanske zračne snage biti gosti u Nörvenichu, vojnoj aviobazi na krajnjem zapadu Njemačke. Zračni promet će biti pojačan, izvijestio je Bundeswehr.

Međutim, kako saznaje agencija DPA, u pitanju je velika vojna vježba, pripremljena u tajnosti. U manevru nazvanom „Stabilno podne" ("Steadfest Noon") već nekoliko dana njemačka vojska sa partnerima iz NATO-a uvježbava, između ostalog, upotrebu bombardera koji, u slučaju rata, mogu biti opremljeni atomskim naoružanjem.

Osim njemačke i italijanske vojske, u vježbi, navodno, sudjeluju i jedinice iz Nizozemske i Belgije.

Javna tajna: Američke bombe u Njemačkoj

Baza Nörvenich smatra se alternativnim skladištem taktičkih nuklearnih bombi tipa B61. Javna je tajna da je ovo američko oružje smješteno nešto južnije, u bazi Büchel. Stručnjaci procjenjuju da je tamo između 15 i 20 američkih nuklearnih bombi, premda je njemački parlament još prije desetak godina tražio da se to oružje povuče iz Njemačke.

Amerikanci, navodno, imaju oko 150 nuklearnih bojevih glava na teritoriju Europe. Osim Njemačke, one su smještene i u Nizozemskoj, Belgiji, Italiji i Turskoj.

Trenutno se održava i vježba u Büchelu, gdje se trenira za slučaj da tamošnju flotu treba zaštititi od napada. Vježba se upotreba sofisticiranog protuzračnog sistema Patriot na teškom terenu.

Prema strategiji NATO-a, njemačka vojska mora imati spremne taktične bombardere koji bi, u slučaju atomskog rata, nosili američke bombe. Za te potrebe se još mogu koristiti avioni tipa Tornado, mada je njemačka avijacija već duže vrijeme u potrazi za modernijim bombarderom.

Mada nisu objavljeni detalji o vježbama u Nörvenichu, vojni analitičari vjeruju da se uvježbava iznošenje nuklearnih bombi iz podzemnih skladišta i njihova montaža na avione. Letovi se, međutim, ne obavljaju s atomskim bombama.

Veća mogućnost atomskog rata?

Stručnjaci procjenjuju da su šanse za atomske sukobe i dalje vrlo male, ali ipak su najveće od završetka hladnog rata.

Jedan od razloga je okončanje ugovora Sjedinjenih Država i Rusije o ograničavanju raketnih sistema srednjeg dometa. Sjedinjene Američke Države su prošle godine jednostrano napustie sporazum, tvrdeći da Rusija već godinama krši odredbe razvojem raketnog sistema 9M729. Amerikanci sada rade na razvoju vlastitog raketnog sistema koji bi bio protivan ranijem ugovoru.

Početkom februara iduće godine istječe i posljednji veliki ugovor o ograničenju arsenala. Radi se o ugovoru New Start koji ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje smiju posjedovati SAD i Rusija na 1.550, a broj nosača na 800.

Trenutno se pregovara o produžetku ugovora, ali sa malim izgledima na uspjeh. Washington od početka pregovora pokušava u dogovor uključiti i Kinu, kao noviju nuklearnu silu, ali Peking odbija razgovore o svom naoružanju.

(DPA/DW)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...