OVO NAM SE SVIMA BAREM JEDNOM DOGODILO: Sviđa vam se pjesma, ali ne znate ništa o njoj; Otpjevušite je i... (VIDEO)

Nova karakteristika dostupna je u izdanjima aplikacije Google za operativne sisteme Android i iOS, kao i u sklopu digitalnog ličnog pomoćnika Assistant.

  • HiTec

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

Vjerovatno ste se bar jednom našli u situaciji kad vam je u glavi zapela neka pjesma, ali se nikako niste mogli sjetiti naziva, izvođača ili neke druge uz nju vezane pojedinosti.

Google je objavio dodatak svojoj tražilici koji bi vam mogao pomoći u potrazi. Trebat ćete otpjevušiti ili odzviždati melodiju koja vam ne da mira, a tražilica će je pokušati pronaći koristeći mehaničko učenje.

Nova karakteristika dostupna je u izdanjima aplikacije Google za operativne sisteme Android i iOS, kao i u sklopu digitalnog ličnog pomoćnika Assistant, piše Verge.

Dovoljno je Googleu postaviti pitanje What's the song ili kucnuti novo dugme search a song i otpjevušiti. Google će prikazati rezultate pretrage poslagane po stepenu relevantnosti, nakon čega ćete ih moći kucnuti kako biste ih poslušali.

Kako to funkcionira? Googleovi algoritmi koriste modele mehaničkog učenja kako bi zvučni zapis prebacili u sekvencu temeljenu na brojkama, koja predstavlja melodiju, što potom upoređuju sa postojećim sekvencama.

Kako bi uređaj naučili raspoznavati melodije, koristili su niz raznovrsnih izvora, uključujući ljude koji pjevaju, zvižde ili na drugi način izvode melodiju, kao i studijske zapise bez instrumenata.

Stoga bi pjevušenje trebalo dati rezultate bez obzira jeste li bez sluha ili možete pjevati operu.

Nova karakteristika zasad je dostupna na engleskom za iOS i više od 20 jezika za Android. U planu je dodavanje podrške za druge jezike.

(SB/Tportal)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...