VUČIĆU SE OVO NEĆE DOPASTI: Građani BiH imaju više novca u bankama nego građani Srbije. A tek Hrvati...

Prosječna ušteđevina građana Hrvatske skoro je četiri puta veća od prosječne ušteđevine građana Srbije. Prosječan štedni depozit građana BiH iznosi 1.900 eura, a Srbije 1.600 eura.

  • Ekonomija

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

Nikad niže kamate, a nikad više štednje u bankama, paradoks je to koji je postao nova “korona-normala”. Štednja građana u bankama penje se u svim zemljama okruženja, što je direktna posljedica smanjene potrošnje, odnosno odgođene potrošnje zbog koronavirusa. Depoziti građana BiH premašili su krajem septembra iznos od 13,4 milijarde KM, odnosno 6,7 milijardi eura.

Mjereno po glavi stanovnika, štednja građana BiH iznosi 3.800 KM, odnosno 1.900 eura. Taj odnos je u Federaciji BiH neuporedivo povoljniji, jer se više od 10 milijardi KM nalazi na štednim depozitima građana FBiH, koji, dakle, u prosjeku imaju ušteđeno oko 5.000 KM, odnosno 2.500 eura. Kako smo rekli, rasla je štednja i u svim državama okruženja pa su tako ukupno štedni depoziti građana Srbije dostignuli nivo od 11,4 milijarde eura. Kako Srbija ima oko sedam miliona stanovnika, to znači da svaki građanin Srbije, u prosjeku, ima ušteđevinu od 1.600 eura, odnosno 300 eura manje od prosječne ušteđevine građana BiH, te 900 eura manje od prosječne ušteđevine građana Federacije BiH.

Prema dostupnim podacima, među državama okruženja, najštedljiviji su građani Hrvatske. Oni su početkom jeseni ove godine na računima imali 27 milijardi eura. Kada se ovaj broj podijeli s ukupnim brojem stanovnika, dolazimo do podatka da svaki građanin Hrvatske, u prosjeku, ima ušteđeno 6.200 eura, što je skoro četiri puta više od prosječne ušteđevine građana Srbije.

Sl. B.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...