ZVEKET ORUŽJA NA MEDITERANU: Turska testirala proturaketni sistem S-400 zbog kojeg je razljutila NATO i SAD (VIDEO)

Washington strahuje da bi sistem S-400 mogao kompromitirati američki "nevidljivi" F-35, zbog čega je Turska suspendirana iz programa.

  • Svijet

  • 16. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 0

Turska je provela prvo testiranje ruskog protivraketnog sistema S-400 u petak, objavili su lokalni mediji, iako ti navodi još nisu službeno potvrđeni.

Rakete iz sistema S-400 ispaljene su iz grada Sinopa na Crnom moru, prenosi provladin portal A Haber, uz video koji su snimili mještani. Na snimci se vidi oblak dima iznad naseljenog područja.

Niz testova bit će proveden tokom deset dana, uz korištenje britanskih dronova Banshee, navodi se u izvještaju. Vježbama će se provjeriti mogućnosti angažiranja, otkrivanja i praćenja sistema S-400, kao i njegovi sistemi za radar i komunikacije, navodi A Haber.

Ranije ove sedmice u prognozi za pomorce najavljeno je da će vojne vježbe biti održane između 16. i 17. oktobra u području oko Sinopa. Prošle sedmice na društvenim mrežama osvanule su fotografije kamiona koji prevoze projektile u Sinop.

Test radarske konekcije proveden je prošle godine u vojnoj zračnoj luci u Ankari s američkim mlažnjacima F-16, navode lokalni mediji. Turska je razljutila saveznike u NATO-u kupovinom ruskog protivraketnog sistema prošle godine, usprkos američkoj prijetnji sankcijama.

Washington strahuje da bi sustav S-400 mogao kompromitirati američki "nevidljivi" mlaznjak F-35. Turska je suspendirana iz programa zajedničke proizvodnje mlaznjaka F-35.

Jedan od najboljih protivraketnih sistema te vrste, S-400 može gađati metu udaljenu oko 400 kilometara.

(SB / Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...