HRABRI BOSANAC BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Fašistima je bio trn u oku, jurišao na metke, a nakon ustaške zasjede na Majevici, skončao je na jeziv način…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 17. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Mahmut Bušatlija, antifašistički borac i narodni heroj Jugoslavije.

Buš, kako su ga odmila zvali, rodio se u Bugojnu. Prijeratni student na Pravnom fakultetu u Beogradu bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta.

Bio je i član Uprave Udruženja bosanskohercegovačkih studenata „Petar Kočić“ te jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Univerzitetu u Beogradu. Član KPJ-a postao je od 1937. godine. Napreduje u članstvu i od 1939. je član rukovodstva univerzitetskog odbora KPJ-a.

Radio je i u Sarajevu, a kao ilegalac je djelovao na pravcu od Sarajeva do Tuzle. Bušatlija je bio sudionik NOB-a od 1941. godine. Poslije majskog vijećanja CK KPJ 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom, stvorenom pri pokrajinskom odboru KPJ za Bosnu i Hercegovinu. Kao takav, bio je suorganizator priprema za oružani ustanak u Bosni i Hercegovini. Obilazio je stranačke organizacije u Bosanskoj krajini, srednjoj i istočnoj Bosni.

Koncem ljeta 1941. godine, politički je djelovao u istočnoj Bosni. Izvodeći jednu grupu ilegalaca iz Tuzle u Majevički partizanski odred 16. oktobra 1941. godine, upao je u ustašku zasjedu kod Gornje Tuzle, na Majevici. Izbio je okršaj s ustašama, pri čemu je teško ranjen i zarobljen.

Sutradan je umro u tuzlanskoj bolnici. Posmrtni ostaci poslije rata pokopani su u Grobnici narodnih heroja u Spomen-parku Vraca iznad Sarajeva. Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) od 26. jula 1945. godine među prvim je borcima narodnooslobodilačke vojske proglašen za narodnog heroja.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...