PANIKA U FRANCUSKOJ, MACRON STIGAO NA LICE MJESTA: "Ubistvo učitelja je islamistički teroristički napad!"

Francuskom nastavniku historije koji je s učenicima pokrenuo diskusiju o karikaturama muslimanskog poslanika Muhammeda, napadač je jučer (16. oktobar) odsjekao glavu na ulici u predgrađu Pariza, a policija je ubila osumnjičenog, saopštile su vlasti, javio je AP.

  • Svijet

  • 17. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 1

Tužilac za borbu protiv terorizma otvorio je istragu o ubistvu za čiji se motiv smatra terorizam, saopštilo je francusko tužilaštvo.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio je mjesto zločina i uspostavio krizni centar.

Macron je rekao da je napadač ciljao na slobodu izražavanja.

"Građanin je danas ubijen zato što je bio učitelj i zato što je učio slobodu izražavanja", rekao je Macron, dodavši da je napad bio "islamistički terorizam".

"Cijela zemlja stoji iza svojih učitelja. Teroristi neće dijeliti Francusku, opskurantizam neće pobijediti", rekao je.

Ubistvo profesora srednje škole ispred škole predstavlja udar i na francuski narod, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

"Naše jedinstvo i riješenost su jedini odgovori za islamistički terorizam", naglasio je Blanquer.

U parlamentu Francuske poslanici su ustali i odali počast ubijenom nastavniku te osudili "grozni teroristički napad".

Policija je navela da je u mjestu Conflans-Sainte-Honorine, udaljenom oko 25 kilometara od centra Pariza, ubila osumnjičenog oko 600 metara od mjesta ubistva nastavnika.

Zvaničnik francuske policije rekao je za AP da je nastavnik dobijao prijetnje nakon što je pokrenuo diskusiju "radi debate" o karikaturama muslimanskog poslanika Muhammeda.

Napadač iz Pariza optužen za terorizam

Prema pisanju lista "Le Monde", žrtva, učitelj historije i geografije, na časovima je govorio o slobodi izražavanja u vezi s karikaturama poslanika Muhammeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...