ZA NEKE JE LUĐAK, A ZA DRUGE GENIJ: Slavni režiser odabrao 30 filmova koje obavezno treba pogledati... (VIDEO)

"Pulp Fiction", "Kill Bill" i "Nemilosrdni gadovi" samo su neki od filmova koje je snimio Quentin Tarantino, poznat i kao veliki filmofil.

  • Show

  • 17. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 0

Taj proslavljeni rešiser nikad nije skrivao ljubav prema djelima svojih kolega te je u nekoliko navrata nahvalio one koje smatra najboljima.

IndieWire je prikupio 30 naslova koje je preporučio Quentin Tarantino.

Apokalipsa danas

Film Francisa Forda Coppole jednom je prilikom naveo kao jedan od najboljih filmova u historiji. Kako je otkrio, ovaj film, nagrađen Zlatnom palmom, bolji mu je i od "Kuma".

Audicija

Horor Takashija Miikea iz 1997. Tarantino je izdvojio kao jedan od omiljenih, a u intervjuu koji je dao 2009. godine, nazvao ga je remek-djelom.

The Bad News Bears

Izbor koji će mnoge iznenaditi, ali komedija Michaela Ritchieja iz 1976. godine našla se na Tarantinovoj listi "Sight & Sound".

Battle Royale

U videointervjuu iz 2009. godine Tarantino je film Kinjija Fukasakua nazvao "omiljenim filmom koji je snimljen u posljednjih 17 godina".

"Ako postoji ijedan film koji je snimljen nakon što sam ja postao režiser, a da bih volio da sam ga ja snimio, to je ovaj", rekao je.

Kralj pornića

Režisera Paula Thomasa Andersona Tarantino je nazvao "prijateljskom konkurencijom", a njegov film "Kralj pornića" izdvojio je kao jedan od najboljih filmova snimljenih nakon 1992., godine, u kojoj je Tarantino počeo snimati filmove.

Carrie

Kultni horor Briana De Palme izdvojio je kao jedan od omiljenih horora u historiji, a na listi "Sight & Sound" to je bio jedini horor. Carrie je adaptacija knjige Stephena Kinga, a proslavio ju je glumicu Sissy Spacek.

Munjeni i zbunjeni

Film Richarda Linklatera jednom je uvrstio na svoju listu deset najboljih filmova ikad, a nazvao ga je najboljim filmom za gledanje s ekipom. Film je proslavio mlade glumce, poput Matthewa McConaugheyja, Mille Jovovich, Parker Posey i Bena Afflecka.

Dogville

Svojevremeno je rekao da ovaj film Larsa Von Triera s Nicole Kidman u glavnoj ulozi ima "najbolji scenarij ikad napisan za film".

Ulaz u prazninu

Psihodeličnu melodramu Gaspara Noea iz 2009. Tarantino je uvrstio na listu najboljih filmova koju je napravio 2010. godine. 

Klub boraca

Uvrstio ga je među najbolje filmove snimljene između 1992. i 2009. godine. Jednu od glavnih uloga u filmu Davida Finchera odigrao je Brad Pitt, kojeg je Tarantino angažirao u "Nemilosrdnim gadovima" i "Bilo jednom u Hollywoodu".

Frances Ha

Film Noaha Baumbacha i Grete Gerwig nazvao je jednim od najboljih filmova 2013. godine.

Dobar, loš, zao

Malo je režisera koje Tarantino obožava poput italijanskog Sergija Leonea. Film "Dobar, loš, zao" nazvao je najboljim špageti-vesternom svih vremena. Na listu je stavio i ostala tri Leoneova špageti-vesterna "Bilo jednom na Divljem zapadu", "Za šaku dolara" i "Za dolar više".

Veliki bijeg

Dramu Johna Sturgesa sa Steveom McQueenom Tarantino je proglasio jednim od deset najboljih filmova svih vremena. Mnogi su uvjereni da se sam Tarantino inspirirao utrkom na motociklima iz ovog filma.

U sebi

Za film Bonga Joon-hoa rekao je da ga je "oduševio" kad ga je prvi put gledao. Film je bio veliki hit u Južnoj Koreji te je postigao najveću zaradu na kinoblagajnama u toj zemlji. Tarantino ga je nazvao "apsolutno čarobnim".

Njegova djevojka Petko

Komediju iz 1940. godine Tarantino je uvrstio među deset najboljih filmova svih vremena, a nije čudo da ga je ova komedija oduševila kad se u obzir uzme njegova ljubav prema dijalozima.

Ralje

Još jedan film koji se našao na Tarantinovoj "Sight & Sound" listi.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta

Film Georgea Millera proglasio je najboljim filmom 2015. godine.

"Dobio sam ga na 35-milimetarskom filmu da ga pogledam kod kuće. Bio je vikend, pogledao sam ga triput", rekao je.

Matrix

Iako je rekao da mu se ne sviđaju dva nastavka, jer su mu "uništila mitologiju", originalni film iz 1999. godine jako cijeni. Film je stavio na popis najboljih filmova snimljenih tokom njegovog režiserskog staža.

Sjećanja na ubistvo

Još jedan film Bonga Joon-hoa koji ga je oduševio Tarantino je nazvao "jednim od najzanimljivijih i najkompleksnijih filmova 21. stoljeća".

Police Story 3: Super Cop

Za akcijsku komediju Stanleya Tonga iz 1992. godine s Jackiejem Chanom i Michelle Yeoh rekao je da ima najbolje kaskaderske scene ikad.

Noć glupih mrtvaca 

"To mi je najdraži britanski film snimljen otkad sam ja režiser", rekao je jednom prilikom.

Koža u kojoj živim

Psihološki horor Pedra Almodóvara nazvao je jednim od najboljih filmova 2011. godine.

Nadnica za strah

Iako mu je Carrie draži horor od "Egzorcista", to ne znači da ne cijeni filmove Williama Friedkina. Ovaj film uvrstio je na listu "Sight & Sound".

Brzina

"Lako je ovaj film shvatiti olako, ali ako uzmete u obzir kad je objavljen i kako je bilo sjediti u kinu i gledati taj bus kako juri, sjetit ćete se da ste bili zaista uzbuđeni", rekao je o velikom kinohitu s Keanuom Reevesom i Sandrom Bullock.

Taksist

Film Martina Scorsesea nazvao je jednim od najvećih filmova svih vremena. Kao još jedan Scorseseov film koji trebate pogledati, istaknuo je "Huga".

Team America

Satiru Treya Parkera i Mattyja Stonea izdvojio je kao jedan od omiljenih filmova snimljenih nakon 1992. godine.

Bit će krvi

Oscarom nagrađeni film Paula Thomasa Andersona izdvojio je kao jedan od najboljih filmova decenije, pa čak i 21. stoljeća.

Priča o igračkama 3

Stavio ga je 2010. godine na svoju listu najboljih filmova.

Neslomljivi

Zaključio je da je Bruce Willis u ovom filmu odigrao ulogu karijere, a film je proglasio jednim od najboljih nakon 1992. godine.

Mlađa punoljetnica

Iako je mnogima ovaj film s Charlize Theron promaknuo, Tarantinu nije. Prije devet godina nazvao ga je jednim od najboljih filmova objavljenih 2011. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...