ČUVENI SARAJEVSKI INFEKTOLOG BAKIR NAKAŠ UPOZORAVA: "Možemo očekivati pogoršanje epidemiološke situacije, porast broja novozaraženih i oboljelih..."

Dolazak jeseni, promjena vremenskih prilika i blaže (nego ranije) mjere prevencije rezultirale su, iz dana u dan, povećanjem broja novozaraženih, oboljelih i pacijenata umrlih od infekcije koronavirusom.

  • Društvo

  • 17. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 0

Infektolog Bakir Nakaš smatra da takva situacija u svijetu, našoj regiji i Bosni i Hercegovini, nalaže hitne promjene ponašanja i mjera prevencije koje su bile dosad na snazi.

- Osim toga, nastupajuća sezonska gripa i brojna virusna prehladna stanja, uveliko kompliciraju rad zdravstvene službe, javnih i privatnih preduzeća, institucija i ustanova - ističe u izjavi za Fenu dr. Nakaš.

Posebno je pitanje organizacije procesa obrazovanja (od predškolskog, osnovnog, srednjeg pa sve do akademskog) koje, kako je kazao, također nalaže primjenu adekvatnih preventivnih mjera i protokola ponašanja baziranih na osnovu našeg pozitivnog dosadašnjeg iskustva i iskustva drugih država u regiji i svijetu.

- Pred zdravstvenu službu postavljaju se posebni zahtjevi redovnog tretmana hroničnih i drugih bolesti, kao i tretmana pacijenata oboljelih od sezonske gripe, drugih virusnih oboljenja i koronavirusne infekcije. Pred sve krizne štabove koji djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine, nameće se prioritetan zadatak stalnog praćenja epidemiološke situacije, korekcija i primjena preventivnih mjera koje će odgovarati trenutnoj situaciji, bazirano na dosadašnjem iskustvu i iskustvu drugih država – naglasio je.

Za stanovništvo Bosne i Hercegovine, koje je proteklih mjeseci bilo izloženo različitim mjerama prevencije i nizu različitih (pozitivnih i negativnih) informacija, bitno je raditi na podizanju vlastitog imuniteta i jačanju mentalnog zdravlja.

- Stres i nesigurnost te plasman različitih suvišnih, nekorisnih informacija uveliko djeluju na slabljenje odbrambenih sposobnosti ljudskog organizma. Zbog toga preporuka za reduciranje vijesti i informacija koje nas, pored svakodnevnih briga za naše i zdravlje naših najbližih, mogu dodatno opteretiti - kazao je.

Kako dr. Nakaš naglašava, educiranje i plasman pravovremenih i korisnih informacija za cjelokupno stanovništvo jedna su u nizu preventivnih mjera koje će stanovništvo zaštititi od različitih nepotrebnih i stresnih informacija.

- Možemo očekivati pogoršanje epidemiološke situacije, porast broja novozaraženih i oboljelih od koronavirusne infekcije, mješovite infekcije sezonske gripe, virusnih prehlada i korona-infekcije. Stoga bi bilo korisno provesti vakcinaciju svih ugroženih grupa stanovništva i grupa koje su u riziku od razbolijevanja, kad nam bude na raspolaganju vakcine protiv sezonske gripe - istaknuo je dr. Bakir Nakaš, infektolog u penziji.

Na snazi su mjere koje se odnose na pridržavanje uputa o fizičkoj distanci, pranje ruku, nošenje zaštitnih maski prema preporukama kriznih štabova. Zbog povećanja broja zaraženih posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je nove naredbe, s oštrijim mjerama. Među ostalim, do kraja kalendarske godine obavezno je propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema), u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...