BENJAMIN MOSER, DOBITNIK "PULITZERA" ZA BIOGRAFIJU SUSAN SONTAG: "Susane je bila spremna poginuti u Sarajevu, taj grad je srce njene ostavštine"

Susan Sontag je cijeli život jako vjerovala da su umjetnost i kultura, zbog onoga što daju ljudima, vrijedni da se za njih i umre.

  • Kultura

  • 17. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 0

Benjamin Moser, američki novinar, autor biografije velike Susan Sontag, kultne figure američke umjetničke scene druge polovine prošlog stoljeća, za koju je dobio Pulitzerovu nagradu, za "Jutarnji list" je, pored ostalog, govorio o odnosu Sontagove prema Sarajevu, zbog čega je odlučila rizikovati život i doći u opsjednuti grad tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Moser, također, govori zašto je njemu važno što je ova kapitalna knjiga prevedana u Sarajevu u izdanju "Bybooka" i zbog čega se raduje njenoj promociji u glavnom gradu BiH krajem ovog mjeseca.

"Susan Sontag je cijeli život jako vjerovala da su umjetnost i kultura, zbog onoga što daju ljudima, vrijedni da se za njih i umre. Sarajevo joj je dalo šansu da to testira. Tamo je lako mogla poginuti. Bila je doista spremna dati život za tu viziju tolerantne kosmopolitske kulture, koja ju je zanimala kao ideal još od djetinjstva."

Benjamin Moser govori da je i za njega Sarajevo posebna adresa. "To mi je nadaleko najvažnije mjesto. Lijepo je otići u Berlin, Barcelonu, ali srce ostavštine Sontag je u Sarajevu. Pamtim kako sam sa prevoditeljicom (Senadom Kreso, op. S. B.) bio na jednoj sarajevskoj tržnici. Bio sam znatiželjan znaju li, recimo, tamošnji prodavači ko je Susan Sontag. Zamolio sam prevoditeljicu da upita jednu od prodavačica. Ta se žena jako naljutila, držala je baš uvredljivim da sam uopće mogao pomisliti da ona ne zna ko je bila Susane Sontag. Reagirala je vrlo temperamentno. Bilo je pomalo smiješno."

("JL", "SB")

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...