OVO JE PROFESOR KOJEM JE MLADIĆ ODRUBIO GLAVU KOD PARIZA: Privedeno devet osoba (FOTO)

Napadač je 18-godišnji ruski državljanin čečenskog porijekla Abdulah A., rođen u Moskvi.

  • Svijet

  • 17. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 5

Francuski profesor Samuel Paty (47), koji je učenicima nedavno pokazivao karikature poslanika Muhammeda, ubijen je jučer oko 17 sati u mjestu Conflans-Saint-Honorine blizu Pariza. 

Napadač je 18-godišnji ruski državljanin čečenskog porijekla Abdulah A., rođen u Moskvi. Profesoru je kuhinjskim nožem odrubio glavu na ulici usred bijela dana, na javnom mjestu nedaleko od njegove škole Bois d’Aulne.

Francuska agencija France-Presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole.

Po dolasku su pronašli mrtvog muškarca. Uskoro su locirali napadača koji je pobjegao u obližnji gradić Eragny-sur-Oise.

Odbio se predati i prijetio im je hladnim oružjem, koje im je izgledalo poput noža te su otvorili vatru i ubili ga.

alt

(Francuski profesor Samuel Paty)

Profesor je bio zabrinut za svoju sigurnost nakon što je prethodno primio prijetnje smrću, tvrdi njegov kolega.

- Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući djeci sliku golog proroka Muhammeda tokom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo primati prijetnje – rekao je njegov kolega iz škole.

Policija je sinoć uhapsila četiri člana napadačeve porodice, među kojima i jednog maloljetnika. Tokom noći privedeno ih je još petero, a među njima je i dvoje roditelja učenika škole College du Bois d’Aulne, u kojoj je nastavnik radio, piše Hina.

Istražioci nastoje ustanoviti je li napadač djelovao sam ili je imao suučesnike, prenosi Index.hr.

Roditelji brojnih učenika polažu cvijeće pred ulaznim vratima škole. Neki kažu da su im “djeca izbezumljena”.

- Moja se kći ‘raspada’ od užasa zbog takvog nasilnog čina. Kako da joj objasnim nešto nepojmljivo?”, napisao je otac jedne učenice na Twitteru.

Obraćajući se svim francuskim nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer rekao je da je Patyja ubilo ono što on naziva “neprijateljima slobode”.

- Republika nikada, nikada, nikada neće ustuknuti pred terorom i zastrašivanjem - rekao je ministar.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...