ROBERT O’BRIEN, VISOKI ZVANIČNIK SAD-a: "Ono što vlasti Kine rade sa muslimanskom manjinom, blizu je genocida!"

U Izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da je Kina privela više od milion pripadnika muslimanske manjine u regiji Xinjiang.

  • Svijet

  • 17. Okt. 2020  17. Okt. 2020

  • 1

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien poručio je jučer da Kina na području svoje zapadne regije Xinjiang povodi "nešto slično genocidu". Pri tome je, naravno, mislio na način na koji vlasti u Kini tretiraju muslimansku zajednicu koja živi na prostoru Kine.

Iz Pekinga su oštro odbacili sve kritike navodeći da je riječ o antikineskoj propagandi. No, zapadne sile, u prvom redu SAD, tvrde kako Kina vodi logore i kampove za tzv. reedukaciju.

"Ovo što se dešava u kineskom Xinjiangu, ako nije genocid, onda je nešto jako blizu tome", rekao je Robert O’Brian.

U Izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da je Kina privela više od milion pripadnika muslimanske manjine u regiji Xinjiang. Kineske vlasti tvrde, pak, da ne rade ništa loše nego da ih odvode na lokacije na kojima se obavlja "borba protiv ekstremizma".

(Agencije, S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...