OVAKAV SUNOVRAT NIKO NIJE OČEKIVAO: Od svih zemalja Evropske unije Hrvatska je doživjela najveći pad prodaje novih automobila, čak za…

U zemljama koje su se Europskoj uniji priključile nakon 2004. godine poskočila je 11,6 posto. Na najvećem tržištu „nove“ Evrope, onom Poljske, porasla je osam posto. Češka je kao drugo tržište po veličini bilježila 7-postotni pad.

  • Ekonomija

  • 18. Okt. 2020  

  • 1

Potražnja za novim automobilima u Evropi porasla je u julu, prvi put u ovoj godini, a u Hrvatskoj je ponovo smanjena, sedmi mjesec zaredom, odražavajući kontinuirani utjecaj pandemije koronavirusa, pokazao je izvještaj ACEA-e.

U septembru je u 26 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci bili dostupni) registrirano 933.987 novih automobila, čime je njihov broj porastao za 3,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U augustu potonula je 18,9 posto.

Potražnja za automobilima u Evropi padala je od početka godine a u martu teško ju je pogodila pandemija koronavirusa zbog kojeg su vlade ograničile kretanje građana i putovanja. Najveći pad broja registriranih automobila zabilježen je u aprilu, za 76,3 posto, prema ACEA-i.

Septembar pokazuje oporavak najvećeg evropskog tržišta, onog Njemačke, gdje je broj registriranih novih automobila porastao 8,4 posto. Rast je zabilježen i u Italiji, za 9,5 posto.

Među vodećim evropskim tržištima daleko je najviše pala potražnja za automobilima u Španiji, za 13,5 posto. Slijedi Francuska s 3-postotnim padom.

ACEA-in izvještaj pokazuje i pretpandemijski obrazac potražnje za automobilima, u kojem je „stara“ Evropa bilježila daleko slabiji rast potražnje od „nove“. U septembru je tako broj registriranih novih automobila u „starim“ članicama EU-a porasto samo 2,1 posto.

U zemljama koje su se Evropskoj uniji priključile nakon 2004. godine skočila je za 11,6 posto. Na najvećem tržištu „nove“ Europe, onom Poljske, porasla je osam posto. Češka je kao drugo tržište po veličini bilježila 7-postotni pad.

Najviše je u toj skupini zemalja poskočila potražnja za automobilima u Rumuniji, trećem tržištu, za 80 posto.

U Hrvatskoj je u septembru prema ACEA-inim podacima registrirano 3.907 novih automobila, što je 12,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Silazni trend nastavljen je tako sedmi mjesec zaredom, iako je pad najblaži od rasplamsavanja pandemije koronavirusa u martu.

Hrvatska s najvećim padom u prvih devet mjeseci

U razdoblju od januara do septembra u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 7,05 miliona novih automobila, 28,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Potražnja za novim automobilima pala je na sva četiri vodeća evropska tržišta, a najviše u Španiji, za 38,3 posto. I Italija je bilježila za trećinu manje registriranih novih automobila, a blizu je i Francuska gdje je njihov broj pao 28,9 posto.

U Njemačkoj potražnja je smanjena za četvrtinu u odnosu na prvih devet mjeseci 2019.

U Hrvatskoj je prema podacima udruženja u razdoblju od januara do septembra registrirano 28.246 novih automobila, što predstavlja pad za 45 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najveći među zemljama EU-a.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...