BJESNI RAT NA KAVKAZU: Armenija optužila Azerbejdžan za prekid humanitarnog primirja u Nagorno-Karabahu…

Sedam dana nakon prvog primirja u sukobu u Nagorno-Karabahu koje su Armenija i Azerbajdžan potpisali, ali ga uopće nisu poštovali, u subotu u ponoć po mjesnom vremenu stupilo je na snagu novo, "humanitarno primirje", ali Erevan optužuje Baku da ga je odmah prekršio.

  • Svijet

  • 18. Okt. 2020  18. Okt. 2020

  • 2

"Republika Armenija i Republika Azerbajdžan dogovorile su se o humanitarnom primirju od 18. novembra u 00:00 po mjesnom vremenu", saopćilo je u subotu navečer armensko ministarstvo vanjskih poslova. Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slično saopćenje.

No samo nekoliko sati poslije glasnogovornica armenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan potvrdila je na Twitteru: "Neprijatelj je granatirao sjever između 00:04 i 2:45 i raketirao jug između 2.:20 i 2:45."

Azerbajdžan zasad nije reagirao.

U obnovi sukoba prije tri sedmice poginule su stotine ljudi. Nakon prvog, neuspjelog pokušaja uspostave primirja pod pokroviteljstvom Moskve, u subotu je sukob ponovo eskalirao.

Azerbajdžan je najavio "osvetu" za smrt trinaestero civila, među kojima i djece, koji su prethodne noći poginuli u bombardiranju Gandže, drugog po veličini grada u zemlji. Mnoge kuće su srušene i ranjeno je više od 45 ljudi u bombardiranju oko 3 sata po mjesnom vremenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...