VUČIĆEVI PORTALI BRUJE; BIDEN JE SKOVAO PLAN: Ovo je 7 ključnih tačaka do uzajamnog PRIZNANJA Kosova i Srbije! (FOTO)

Kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden objavio je plan od nekoliko tačaka, gdje je otkrio da će se vidjeti odnosi Amerike sa Kosovom i Albanijom, prenosi srbijanski "Alo.rs".

  • Regija

  • 18. Okt. 2020  18. Okt. 2020

  • 1

Prema njegovim riječima, nezavisnost Kosova je nepovratna i u skladu sa međunarodnim pravom. Takođe je ukazao da je podržao NATO intervenciju 1999. godine za oslobađanje Kosova.

Biden je naglasio da će, ako postane predsjednik, zaustaviti neuravnoteženi pristup aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sa Kosovom i Srbijom.

Biden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Srbije i Kosova sa ciljem stabilizacije, pravednog rješenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.

Insistiraće na tome da se, kako se navodi, pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtjevaće punu i brzu odgovornost za nestale tokom nedavnog rata na Kosovu, uključujući braću Bitići.

Biden će, kako je navedeno u dokumentu, ohrabriti EU da ispuni svoje obećanje da će građanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Biden u dokumentu "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom" govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus svijeta bio negdje drugdje i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces, prenosi "Alo.rs" pisanje prištinskog portala "Reporteri".

Bidden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem stabilizacije, pravednog rješenja i sveobuhvatnog sporazuma koji, kako je naveo, "poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje".

Takođe je najavio da će insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtjevati punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući braću Bitići, prenosi "Alo.rs" pisanje portala "Reporteri".

U dokumentu je navedeno da će Biden "ohrabriti" EU da ispuni svoje obećanje da će građanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...