ČOVIĆEVI MEDIJI SE NASLAĐUJU: Bošnjačke partije se podijelile, Federalna vlada nema većinsku podršku!

Mostarska redakcija zagrebačkog Večernjeg lista piše kako je jučerašnja sjednica Zastupničkog doma Parlementa Federacije BIH pokazala da Vlada premijera Fadila Novalića, zbog podjela na bošnjačkoj politučkoj sceni, više nema većinsku podršku u Parlamenta.

  • Politika

  • 18. Okt. 2020  

  • 0

 

Večernji list piše da je problem u odnosima “partnera”, i to ponajprije unutar bošnjačkih vladajućih stranaka, koji su sada dodatno naglašeni raskolom unutar Stranke demokratske akcije (SDA). Od 98 zastupnika, samo ih je 36 glasalo za usvajanje izvještaja o budžetu. List piše da se već dulje vremena špekulira kako Vlada premijera Fadila Novalića više nema većinsku podrpku u Parlamentu, a ovo glasanje to je i potvrdilo. 

“U ovome trenutku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH jedini stabilni čimbenik parlamentarne većine jest HDZ BiH i HNS BiH, što dokazuje i nazočnost na nastavku 14. i na 15. sjednici Zastupničkog doma. Sve drugo, mogu slobodno reći, je nestabilno i bez jasnoga stava”, rekao je Bošković za Večernjak.

Bošković predsjedava donjim domom federalnog Parlamenta zbog toga što je Mirsad Zaimović u izolaciji. Izvještaj o izvršenju budžeta je dokument koji zastupnici primaju k znanju ili pak odbijaju prihvatiti, pa zapravo i ne postoji značaj te odluke, ali je više nego dobar indikator odnosa u FBiH.

Predsjednik Federcije BIh Marinko Čavara, koji je i federalni zastupnik, najveći problem u odnosima vidi upravo u nedosljednosti poteza vodeće bošnjačke stranke koja je poremetila odnose s partnerima, a napose s hrvatskom stranom.

“Poznato je da je SDA srušila sve parlamentarne većine nezakonitim postavljanjima u Središnjem izbornom povjerenstvu, kao i kod niza drugih odluka provodeći samo svoje uskostranačke interese i rušeći postignute dogovore”, ocijenio je Čavara.

On ističe kako je zabrinut stanjem u federalnome entitetu, a napose zbog toga što se podižu međunacionalne napetosti.

“Zabrinut sam odavno smjerom kojim ide vodstvo SDA, a što postaje sve očiglednije i kroz istupe članova ove stranke. Žalosti me što se isključivanje pojedinih visokih stranačkih dužnosnika, kao i zataškavanja niza afera, nastoje prikriti podizanjem međunacionalnih napetosti, što jako šteti odnosima Hrvata i Bošnjaka”, dodao je Čavara.

Predsjednik Kluba HDZ-a/HNS-a u Parlamentu Federacije Marijan Klaić rekao je kako se dulje razdoblje većina u Parlamentu sklapa od tačke do tačke, ovisno o odluci koja je na dnevnome redu, što najbolje govori o trenutnom stanju u ovome entitetu. Posljednje osipanje SDA s javnim izlaskom Aljoše Čampare dodatno je poljuljalo poziciju ove stranke. Čampara je i član vodstva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Čak i da se kojim čudom sada stvore drugi politički uvjeti, prije svega, o izmjeni Izbornoga zakona BiH, na čemu inzistira hrvatska strana, praktično bi bilo nemoguće imenovati novu Vladu Federacije s postojećim partnerima, zaključuje Večernjak.

Večernjak piše da se fragmentiranje na bošnjačkoj političkoj sceni dodatno ubrzava zbog približavanja lokalnih izbora te pozicioniranja pojedinih zvaničnika, ali i političkih opcija. Za nekoliko stranaka s bošnjačke ljevice, koje predvodi SDP, a okosnicu još čine Naša stranka i Narod i Pravda, glavni cilj je rušenje Stranke demokratske akcije. List pšredviođa da će se snažna utakmica voditi za velike gradske sredine Sarajevo, Tuzlu i Zenicu.

-Iako se zbog Čamparine ruke doima kako oporba ima većinu, ne treba zanemariti snagu SDA, stranke koju većina njezinih bivših članova alternativno naziva “duboka država”, zaklmučuje Većernjak.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...