NEPOŽELJNI U SVIJETU: Dodik, Špirić i Plavšić ne mogu u SAD, NA SPISKU I RATNI ZLOČINCI I NJIHOVE PORODICE!

Najrigidnija u tom smislu je čuvena američka crna lista, na kojoj je na desetine i živih i preminulih Srba, a Evropska unija bi uskoro na svoj spisak nepoželjnih osoba iz Srbije mogla da doda još jedno ime – Bogoljuba Karića, srbijanskog biznismena i političara – i to zbog veza s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

  • Politika

  • 18. Okt. 2020  

  • 2

Zapadne zemlje drže više desetina Srba na listama ljudi kojima je zabranjeno da kroče na njihovo tlo. Najrigidniji je spisak Sjedinjenih Američkih Država, s kojeg se osobe veoma teško skidaju, pa čak i kad preminu.

alt 

Kada osoba pod sankcijama neke strane vlade jedanput dospije na listu, teško se s nje skida. Za to nije dovoljna ni činjenica da je pojedinac mrtav. Najrigidnija u tom smislu je čuvena američka crna lista, na kojoj je na desetine i živih i preminulih Srba, a Evropska unija bi uskoro na svoj spisak nepoželjnih osoba iz Srbije mogla da doda još jedno ime – Bogoljuba Karića, srbijanskog biznismena i političara – i to zbog veza s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Lider radikala i ratni zločinac Vojislav Šešelj jedan je od Srba koji je zaradio blokadu i Amerike i EU. Naime, on je 2016. dobio zabranu ulaska u Hrvatsku, i to u trajanju od 20 godina, a njegovo ime se već dugo nalazi na američkoj crnoj listi, čiju je validnost predsjednik SAD Donald Trump nedavno produžio za još godinu dana. Trump je produžio tzv. nacionalno vanredno stanje u odnosu na države zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena 2001, još u vrijeme predsjednika Georgea Busha.

alt

Osim Šešelja, na spisku osoba pod sankcijama američke vlade, koji se vodi pod oznakom “Balkan” u Kancelariji za nadzor nad stranim sredstvima ministarstva finansija SAD, jesu i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Nikola Špiriću i brojni haški osuđenici: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Veselin Šljivančanin, Nebojša Pavković, Nikola Šainović, Biljana Plavšić… Zbog haških optužnica na ovoj listi su i Franko Simatović, Jovica Stanišić i Milan Milutinović, ali i Slobodan Milošević, koji je već više od 14 godina mrtav.

Miloševićeva pokojna žena Mira Marković i dalje je za Ameriku persona non grata, kao i njegov pokojni brat Borislav Milošević. Na američkoj crnoj listi su i Miloševićeva djeca Marko i Marija. Zbog Karadžićeve osuđujuće presude u Hagu, Amerika je zabranila ulazak i za njegovog brata Luku, kćerku Sonju i suprugu Ljiljanu. Haški osuđenik Dragoljub Ojdanić još jedan je pokojnik na spisku nepoželjnih SAD.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...