OVO JE VUČIĆEV ČOVJEK: Glavni operativac za crkvene “prljave” poslove...

Jedna od scena po kojima je ostao upamćen jeste i ona kad je tokom predavanja od jedne studentkinje uzeo flašicu vode hrvatskog proizvođača i bacio je u kantu. U obrazloženju zašto je to uradio, on je naveo da je želio da ukaže studentima kako je neophodno da kupuju domaće proizvode.

  • Regija

  • 18. Okt. 2020  18. Okt. 2020

  • 0

Nikola Selaković, jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića, danas je je glavni operativac vlasti u regulisanju odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Njegova uloga, pored interpretiranja Vučićevih riječi, jeste i da spriječi pobunu unutar SPC-a, odnosno da priguši kritike crkve zbog načina na koji režim vodi kosovsku politiku.

Generalni sekretar predsjednika Srbije bio je jedan od osnivača Srpske napredne stranke 2008. godine, od kad i datira njegovo aktivno učešće u političkom životu . Nakon što je SNS preuzela vlast 2012. godine, Selaković kao najmlađi član Vlade Srbije postaje ministar pravde. Na tom mjestu se zadržao do 2016. godine, nakon čega je bio bez funkcije sve do 2017, kad je, nakon inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije postao njegov generalni sekretar.

Akademski život – incident sa flašicom

Selaković je prije političke karijere radio kao asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu. Jedna od scena po kojima je ostao upamćen jeste i ona kad je tokom predavanja od jedne studentkinje uzeo flašicu vode hrvatskog proizvođača i bacio je u kantu. U obrazloženju zašto je to uradio, on je naveo da je želio da ukaže studentima kako je neophodno da kupuju domaće proizvode.

Od kad je zauzeo mjesto sekretara predsjednika, osim interptretacija Vučićevih izjava, Selaković je dobio zadatak da vodi računa i o odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Odnosno da ih koordiniše, naročito kad je riječ o Kosovu.

alt

Dio vladika u njemu vidi čovjeka koji je zadužen da vrši pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu i koji treba da amortizuje stavove koji nisu u skladu sa aktuelnom državnom politikom.

Tome svjedoče i ranije tvrdnje izvora Nova.rs, koji isitču da je Selaković neposredno pred posjetu mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija, nakon crnogorskih izbora, vršio pritisak na patrijarha Irineja, govoreći mu da skrene pažnju Amfilohiju da ne kritikuje Vučića zbog sporazuma koji je sklopio u Bijeloj kući.

Selaković je nosilac ordena Svetog Save, koji Srpska pravoslavna crkva dodeljuje za izuzetne zasluge. Ujedno, to je i priznanje najvišeg stepena koje dodeljuje SPC.

Dovodi političare u Patrijaršiju – sarađuje sa vladikom Stefanom

Podsjetimo, tokom nedavnog boravka Amfilohija u Patrijaršiji, istovremeno su njene prostorije, zajedno sa Selakovićem i vladikom Stefanom Šarićem, ušli i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, a kako je naš izvor isticao, oni nisu znali da je istovremeno u Beogradu i Amfilohije.

alt  alt  

“Oni su veoma brzo izašli iz Patrijaršije, sa njima su u društvu bili i Nikola Selaković, sekretar predsjednika Aleksandra Vučića i Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja, kojeg je nedavno jedan student optužio da je umiješan u njegovu otmicu”, objašnjava izvor Nova.rs.

Sa pomenutim vladikom Stefanom, Selaković koordiniše i radovima na Hramu Svetog Save. 

“On i Šarić su apsolutno uključeni u svaki posao i ništa ne može da prođe mimo njih. Nadležnost komisije u kojoj se nalazi Nikola Selaković je da raspolaže novcem koji država donira za završetak radova na Hramu Svetog Save. On je u tu upravo kao predstavnik države, odnosno vlasti. Da li je bilo neophodno da on tu stvarno bude – to ne znamo”, isticao je sagovornik iz SPC.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...