TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: U padu aviona iznad Beograda izginuli su svi putnici i članovi posade, među njima su bili i narodni heroji…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 1964. godinu, u vrijeme kada se iznad Beograda dogodila jedna od najvećih tragedija nakon Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan 1964. godine, u avionskoj nesreći na obroncima Avale tragično je nastradala cijela delegacija tadašnjeg Sovjetskog saveza koja je u srpsku prijestolnicu krenula na proslavu dvadesetogodišnjice od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Jugoslavenski državni vrh sa počasnom četom pripadnika JNA i vojnom muzikom trebalo je da dočeka visoku delegaciju, predvođenu maršalom Birjuzovom i generalom Ždanovom, narodnim herojima koji su i sami učestvovali u oslobađanju Beograda.

Slijetanje njihovog aviona „Iljušina Il-18" očekivalo se u 9.30 da bi bilo prolongirano za dva sata kasnije. Na radaru su posljednji put locirani u 11.34 sati, poslije čega im se izgubio svaki trag. Nakon toga, avion je udario u padinu Avale, a potom je eksplodirao nedaleko od Spomenika Neznanom junaku.

Maršal Birjuzov i general Ždanov

Poginulo je svih 18 putnika, sedam članova delegacije i 11 članova posade. Skoro istog trenutka proglašena je dvodnevna žalost, otkazane su sve priredbe, a ukrasna dekoracija grada ubrzo je skinuta. Beograd je iz praznične prešao u komemorativnu atmosferu.

Posmrtni ostaci nastradalih prebačeni su u Dom JNA, gdje su im Beograđani odavali poštu. Sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na moskovskom groblju Novodevičje, gdje im je podignut spomenik, baš kao i na mjestu pogibije na Avali.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...