BAKIR PROČITAO DRAGANA, NIŠTA OD IZBORNOG ZAKONA: „HDZ insistira na izmjenama koje bi omogućile hrvatskim političkim predstavnicima da zauvijek imaju veto i kočnice na sve..."

Bakir Izetbegović u ekskluzivnom intervjuu za Preporod.info govori kakav je Alija Izetbegović bio kao čovjek, političar, ali i otac, ali i o političkoj situaciji u BiH i promjeni Izbornog zakona.

  • Politika

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 13

Koliko je važno danas govoriti o Aliji, posebno kada se zna njegov značaj za BiH?

- Alijina misao i njegovo djelo su temelj moderne BiH i položaja Bošnjaka u njoj. A temelj se mora čuvati i poštovati. U njegovom vremenu je obnovljena državnost BiH, uspostavljena je država i oružana sila koja brani bosansku državu nakon 450 godina gubitka suvereniteta.

Nekome se to sve čini nesavršeno i nedovršeno, ali je to ustvari ogromno. I sve je postignuto i izgrađeno u par godina iznimnog napora, u uslovima skoro potpune blokade zemlje i privrede. Uspostavljen je državni aparat, diplomatska mreža, vojska od 250.000 vojnika. 

Imao je poštovanje i Istoka i Zapada. Kako je uspijevao? 

- Imao je širinu obrazovanja, dubinu misli i talent da iz te širine i dubine izvuče jednostavne kristalno jasne stavove. Osvajao je ljude. Kako to reče Abdulah Sidran – ako ste bili indiferentni prema Aliji, kad biste ga upoznali postajali ste njegov simpatizer, ako ste bili njegov simpatizer, postajali ste navijač... Alija Izetbegović je imao priliku da direktno komunicira sa liderima Istoka i Zapada i oni su skoro listom postajali simpatizeri i navijači. Dobitnik je dvije najprestižnije nagrade za razvoj demokratije, američke i švicarske, i dvije najprestižnije nagrade za doprinos afirmaciji islama, saudijske i emiratske. 

Predsjednik Alija Izetbegović je sačuvao BiH u njenim granicama, pisao je historiju... Koliko su te granice danas sigurne? 

- Sigurnije su nego što se to nekima čini. Promjena granica, odnosno propast Dejtonskog mirovnog sporazuma ne odgovara silama i velesilama koje su ga kreirale i, što je još važnije, potpuno je neprihvatljiv bosanskim patriotama, oni nikada neće dopustiti da Srebrenica, Tomašica i hiljade mjesta smrti i patnje nevinih ljudi budu izdvojeni iz teritorija BiH. Svaki pokušaj podjele BiH od strane koja je počinila genocid bi postepeno uvukao u "bosanski karakazan" ne samo susjedne zemlje, već sile sa sve četiri strane svijeta. Nije se igrati sa Bosnom i Sarajevom, ona je tačka dodira Zapada i Istoka, islama, pravoslavlja i katoličanstva. Svijet se dobro sjeća šta je odavde krenulo 1914. godine i kako se završilo po mnoga moćna carstva i države.

Alija Izetbegović je osnovao SDA koju danas napuštaju čak i njeni dugogodišnji članovi tvrdeći da je skrenula sa "Alijinog puta". Zašto? Šta im smeta? Kakvo je stanje u SDA? 

- Uvijek su stranku pojedinci napuštali, ponekad se i vraćali. Neću nabrajati sva ta imena, ali ima tu zaista markantnih intelektualaca, osnivača SDA. Dramatičan je bio razlaz Alije sa Zulfikarpašićem, Abdićem, zatim sa Silajdžićem. U Tihićevo vrijeme je otišlo mnogo kvalitetnih ljudi. Razlaz koji smo imali prije par godina sa pola kluba SDA u državnom parlamentu i, u isto vrijeme, sa Konakovićem i Kukićem se doimao opasno po SDA. Ali smo par mjeseci nakon toga ponovo osvojili 300.000 glasova i razočarali one koji su očekivali pad SDA.

Čampara je pojedinac, ima svoja nezadovoljstva, ona su lična, ali se naravno predstavljaju kao opšta, kao "skretanje SDA sa pravog puta". Tu priču da je SDA “skrenula” desno, lijevo, da je radikalna, da nije dovoljno radikalna, slušamo 30 godina.

Ja mislim da nije, da smo itekako na njegovom putu, da se borimo sa još živim silama sa kojima se i on borio i da im se dobro suprotstavljamo te da nema alternative onome što radi SDA. 

Bliže se izbori. Šta biste poručili bh. građanima? Hoće li SDA, uprkos svemu što se u stranci događa, imati rezultate kao do sada? 

-Vjerujem da će SDA zadržati ili u manjoj mjeri popraviti rezultat u odnosu na 2016. godinu. A građane bih podsjetio da smo pred udar korone imali najbolje ekonomske rezultate u postdejtonskom periodu, da smo u pet godina koje su obilježile vlade Zvizdića i Novalića bili ispunili obećanje o kreiranju 100.000 novih radnih mjesta i o postepenom pretvaranju Federacije BiH u veliko gradilište. Već idućeg proljeća, sa masovnom upotrebom vakcine, korona će ako Bog da posustati i nastavit ćemo sa takvim trendovima.

U međuvremenu ćemo brinuti o onima koji su pogođeni pandemijom i, unatoč svim otporima, nastaviti procese integrisanja BiH u NATO savez i Evropsku uniju (EU). Neće nas zaustaviti.

Vaš komentar o najavama izborne krađe, prijavama, ponajviše iz Srbije? 

-Očigledno se radi o manipulacijama i pripremama za izborne krađe. A Tužilaštvo BiH je odlučilo da ne pokrene istragu, da još jednom pokaže političku pristrasnost, jer je sasvim jasno kome idu te desetine hiljada nepostojećih glasova iz Srbije!

Šta možemo očekivati od izbora u Mostaru? 

-A što se Mostara tiče, glavni dio posla je završen, imamo izbore nakon 12 godina, biračima je vraćeno njihovo pravo pa neka ga koriste kako god hoće. Vjerujem u pobjedu koalicije u kojoj je i SDA, predvodi je cijenjeni ljekar dr.Guzin, čovjek kojem Mostarci s razlogom vjeruju. 

Izborni zakon je i dalje veliko pitanje. Zašto? 

- Zato što HDZ insistira na izmjenama koje bi omogućile hrvatskim političkim predstavnicima da zauvijek imaju veto i kočnice na sve o čemu se odlučuje u BiH, a naročito u Federaciji BiH. A kako to izgleda vidjeli smo u posljednjih par godina - bez obrazloženja je odbijen ugovor države sa Islamskom zajednicom, bez obrazloženja je zaustavljeno formiranje Vlade FBiH i popunjavanje Ustavnog suda FBiH, bez obrazloženja su rušeni veoma važni zakoni u Domu naroda Parlamenta FBiH poput Zakona o šumama ili Zakona o igrama na sreću. Svaki od konstitutivnih naroda u BiH, u skladu sa Ustavom, ima pravo biti predstavljen i ima pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I to je sve. Nema pravo ukidati volju većine u predstavničkim domovima, a HDZ to radi. I očekuje od nas da mu pomognemo da takvu vlastitu poziciju “zacementira” zauvijek. Mi na to nećemo pristati. 

(Preporod.info)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...