LIDERI PROSRPSKIH PARTIJA POZVALI BOŠNJAKE: “Vrijeme je za istorijsko pomirenje naših naroda!”

Istog dana kada je Glavni odbor Bošnjačke stranke odlučio da ne ulazi u novu vladu Crne Gore i ne prihvati poziv mandatara Zdravka Krivokapića, lideri prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević poslali su predsjedniku Bošnjačke stranke Rafetu Husoviću dopis u kome ga pozivaju na otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti.

  • Regija

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 4

Lideri prosrpskih partija u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević naveli su u pismu da je došlo novo vrijeme, slobodnije za sve i da se zbog izgovorenog ne dijele i ne udaljavaju.

"Kao politički predstavnici srpskog naroda, procjenjujemo da je ovo onaj važni trenutak kada je neophodno da otpočnemo otvoreni razgovor o svemu korisnom za Crnu Goru i naše narode u njoj. Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju Vas želimo uvjeriti. Takva budućnost traži da pokažemo zrelost koju novo vrijeme zahtijeva, a pomirenje otvara vrata za jednu mirniju, stabilniju i demokratskiju Crnu Goru, koju svi želimo", navodi se u inicijativi koju su potpisali Mandić i Knežević.

Oni su naveli da je ova inicijativa važna za istinsko razumijevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženje nedostataka povjerenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda s bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori.

"Smatramo da narodi Crne Gore treba da budu priznati i ravnopravni, bez obzira na brojnost. Mi vas, kao bivši režim, ne vidimo kao sredstvo za očuvanje buduće vlasti, već kao istinske partnere u kreiranju buduće vlasti i u zajedničkom rješavanju svih nagomilanih problema koji su se nadvili nad našom Crnom Gorom", navodi se u inicijativi.

Dvojica lidera dodala su da ne žele da iskoriste mogućnost i trenutak u kome Srbi u Crnoj Gori prvi put poslije mnogo godina mogu da utječu na kreiranje društveno-političkih kretanja i prigrabe što više vlast, već da zajedno sa manjinskim narodima, u otvorenom razgovoru, pokušaju da pronađu optimalan model suživota koji će se oslanjati na tradiciji građanskih sloboda.

"Želimo da zajedno vodimo računa o privrednoj, vjerskoj, prosvjetnoj i kulturnoj ravnopravnosti naših naroda. Dosta je naše društvo bilo podijeljeno na pobjednike i one druge, koje su pobjednici svakodnevno podsjećali da se osjećaju poraženim, na one koji žive u privilegijama i većinu naših sunarodnika čiji je život ispunjem brigom za puko preživljavanje, na one koji su zbog vjere ili nacionalnog osjećanja trpjeli tjeskobu i neuvažavanje i one kojima je pripadnost vlasti sve garantovala", saopštili su Mandić i Knežević.

Predsjednik Nove srpske demokratije i čelnik Demokratske narodne partije saglasni su i u tome da se nikome ne uskrati pravo, da svi građani imaju iste slobode kako bi se ravnopravno dokazivali u životu.

"Da niko ne trpi zato što govori svojim jezikom, ide u svoju crkvu i džamiju, ispovijeda svoju vjeru. U konačnom, da niko ne bude isključen iz odlučivanja o stvarima bitnim za njihove živote samo zato što pripada našim narodima ili ne misli kao politička većina. Demokratija jeste uvažavanje volje većine, ali nije moguća bez pune ravnopravnosti manjina. I o tome želimo da razgovaramo, kako da jačamo demokratiju, kako da decentralizujemo javne poslove i cetralizam pošaljemo u prošlost svugdje gdje se to pokaže potrebnim."

U dopisu se navodi da bi Mandić i Knežević željeli da razgovaraju u dobroj namjeri i iskrenoj vjeri da je pred njima put saradnje, ukoliko ga izaberu, da je pred njima vrijeme povjerenja koje treba razvijati, da je naš život budućnost dijaloga i tolerancije.

"Naš dogovor treba da bude naš novi početak i vjerujemo da on treba da bude na korist svima, na dobro i svim drugim narodima u ovoj državi. Posvećeni do kraja svim vrijednostima tradicionalne evropske demokratije i svakom napretku Crne Gore, ostajemo uvjereni u važnost naših budućih razgovora i iskreno ubijeđeni u njihovu korisnost za sve građane. Ovaj novi početak našeg dijaloga, koga sami osmišljavamo i pokrećemo u Crnoj Gori, vjerujemo da može dobro poslužiti i svim našim sunarodnicima u regionu, gdje se naši narodi dodiruju i žive jedni s drugima. Bez bilo kakve ambicije da bilo kome šta namećemo, tražeći i dogovarajući naše formule zajedništa, šaljemo snažnu poruku da pomirenje za budućnost nije vrijednost koja važi samo za jedan prostor i za jednu državu", zaključuje se u pismu koje su potpisali Andrija Mandić i Milan Knežević kao srpski politički predstavnici.

Upućeni tvrde da lideri prosrpskih partija u Cnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević nisu zadovoljni razvojem događaja oko formiranja nove vlade, u kojoj, najvjerovatnije, neće dobiti najvažnije resore. Stoga su odluku Bošnjačke stranke da ne sudjeluje prepoznali kao šansu da s nacionalnim manjinama ojačaju svoj front i tako smanje pregovarački kapacitet Dritana Abazovića.

(SL. B.)

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...