ARHEOLOZI OSTALI BEZ RIJEČI: Otkrili ogroman crtež mačke na peruanskoj visoravni Nazca (FOTO)

Arheolozi su na peruanskoj visoravni Nazca otkrili ogroman crtež mačke koja se odmara, iscrtan na tlu prije oko 2.000 godina, piše BBC.

  • Jeste li znali

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 0

Crtež je otkriven među Nazca linijama, koje čini skup geoglifa, odnosno slika ili motiva iscrtanih na tlu peruanske visoravni Naska. Ovi geoglifi pod zaštitom UNESCO-a stari su oko 2.000 godina.

Naučnici vjeruju da je crtež mačke, kao i druge slike na visoravni Nazca, nastao odstranjivanjem prirodnog materijala sa tla tako da bi se otkrio materijal koji leži ispod njega.

alt

Crtež mačke bio je neprimjećen dok nisu napravljeni planovi za novi put ka osmatračnici, koja bi posjetiocima omogućila da vide mnoge druge geoglife.

Peruansko ministarstvo kulture je saopštilo da je figura bila jedva vidljiva i pred nestajanjem, jer se nalazi na prilično strmoj padini koja je podložna uticajima prirodne erozije.

alt

Ministarstvo je takođe navelo da je tokom prethodne nedjelje izvršeno čišćenje i konzervacija geoglifa dugačkog 37 metara.

Crtež mačke prethodi kulturi Nazca, čiji su pripadnici stvorili većinu geoglifa u periodu između 200. i 700. godine nove ere.

Novootkriveni crtež datira iz kasnog perioda kulture Paracas, koji je trajao između 500. godine prije nove ere i 200. godine nove ere.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...