"SB" OTKRIVA; OVO JE BIDENOV PLAN ZA BOSNU I HERCEGOVINU: Od pohvale za sankcionisanje Dodika do ČETIRI TAČKE za jače i odlučnije američko liderstvo na provođenju reformi (FOTO)

U dokumentu pod nazivom „Bidenova vizija američkih odnosa s Bosnom i Hercegovinom“ piše da je Biden dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine od njenih najmračnijih dana rata i genocida do borbe za stabilnost i pravdu.

  • Politika

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

"Slobodna Bosna" u nedjelju je prenijela pisanje srbijanskih medija koji, pozivajući se na pisanje kosovskih portala, navode kako je Joe Biden, kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, objavio dokument od nekoliko tačaka gdje prezentira svoje vanjskopolitičke planove u pogledu Kosova i Albanije. Tako u objavljenom dokumentu pod nazivom „Bidenova vizija američkih odnosa s Kosovom i Albanijom“ stoji da je nezavisnost Kosova nepovratna i u skladu sa međunarodnim pravom.

Naime, to je samo jedan dio predizbornog materijala kandidata Joea Bidena, u kojem su obrađena brojna aktuelna pitanja iz domaće i svjetske politike, kao i odnosi SAD-a sa drugim zemljama u svijetu. Među njima se nalazi i Bosna i Hercegovina, kojoj je, kao i Albaniji i Kosovu, posvećen dio ovog obimnog programa.

U dokumentu pod nazivom „Bidenova vizija američkih odnosa s Bosnom i Hercegovinom“ piše da je Biden dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine od njenih najmračnijih dana rata i genocida do borbe za stabilnost i pravdu.

„Joe Biden prepoznaje zašto je Bosna i Hercegovina važna za Ameriku i da je u američkom interesu da Bosna i Hercegovina ostane cijela i da se kreće prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Dalje se u poglavlju „Šta je Joe Biden učinio“ opširno i hronološki navodi Bidenov doprinos kao senatora na zaustavljanju genocidnog rata protiv Bosne i Hercegovine, sve od 1991. godine, kada je upozorio na srbijanske napade na Bosnu i Hercegovinu, preko posjete BiH i predstavljanja plana za ukidanje embarga na naoružavanje tokom 1993. godine, pa do poslijeratnih posjeta Bosni i Hercegovini.

U dokumentu se navodi i da je „tokom administracije Baracka Obame, koju je predvodio Joe Biden, sankcioniran bosansko-srpski nacionalist Milorad Dodik za aktivno opstuiranje Dejtonskog sporazuma, šaljući jak signal da Sjedinjene Države neće tolerirati prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

U drugom poglavlju dokumenta „Šta će Joe Biden učiniti“ navedene su sljedeće četiri tačke:

  • Joe Biden zna da će za uspjeh Bosne i Hercegovine biti potrebna čvrsta podrška Sjedinjenih Država. Našalost, tokom mandata predsjednika Trumpa, američki utjecaj na region je izblijedio budući da je administracija smatrala Evropsku uniju stateškim protivnikom i dovela u pitanje vrijednost NATO savezništva.
  • Joe Biden će sazvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da razviju strategiju za pristupanje Zapadnog Balkana u euroatlanske institucije.
  • Joe Biden zna da je sada vrijeme za jače i odlučnije američko liderstvo na poticanju predvođenja reformi i pomirenja i ponovnom obvezivanje na postizanju našeg dugotrajnog cilja Evrope kao cijele, slobodne i u miru.
  • Joe Biden potvrđuje da će uvijek stajati protiv mržnje i podržavati suverenitet, teritorijalni intergritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...