DESERT ZA SVE GENERACIJE: Napravite sultanovu slatku sarmu ili paša-lokum, svi će se oduševiti… (VIDEO)

Naša današnja slastica sprema se za 60 minuta, donosimo recept za osam osoba.

  • Gastro

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

SASTOJCI

1 l mlijeka

200 g šećera

100 g gustina

70 g brašna

30 g kakaa

100 g maslaca

200 g kokosa

400 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA

Prvo pripremite jedan veliki pleh, pospite ga kokosom tako da nigdje ne ostanu rupice.

Pomiješajte suhe sastojke (brašno, gustin i kakao). Postepeno ulijevajte otprilike 300 ml od jednog litra mlijeka. Miješajte dok se ne stvori mješavina poput paste.  

Preostalo mlijeko pomiješajte sa šećerom i prokuhajte ga. Potom vrelom mlijeku dodajite mješavinu gustina i mlijeka i uz konstantno miješanje skuhajte veoma gust puding.

Gotov puding maknite s vatre i odmah umiješajte maslac. Bez hlađenja, puding prelijte preko sloja kokosa pa ga oprezno ravnomjerno raspodijelite. Ostavite ga na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.  

Vrhnje umutite u šlag pa ga nanesite na sloj ohlađenog pudinga.

Puding prvo prepolovite nožem, a zatim ga izrežite na trake od, otprilike, 9 cm širine.

Svaku traku oprezno zarolajte, ne rolajte ih previše čvrsto kako vam ne bi popucale. Svaku rolnicu još malo pospite kokosom pa stavite na hlađenje na barem sat-dva vremena. Potom ih možete isprobati.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...