ZBOGOM, GOSPODINE ALDO: Preminuo je slavni dizajner najljepših automobila prošlog stoljeća

Nakon Drugog svjetskog rata, njegov talent je prvi prepoznao Piero Dusio.

  • Auto

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Aldo Brovarone, dizajner koji je osmislio izgled nekih od najupečatljivijih modela 20. stoljeća, preminuo je u 95. godini.

Nakon Drugog svjetskog rata, njegov talent je prvi prepoznao Piero Dusio, utemeljitelj "Cisitalia", firme u kojoj Aldo 1953. godine započinje svoju plodonosnu karijeru. Već godinu kasnije njegov talent prepoznaje najjača dizajnerska kuća tog vremena "Pininfarina" te postaje njihov dio tima. Od 1974. godine stupa na čelo dizajna, a ukupno je u Pininfarini proveo 30 godina. 

Teško je nabrojati sve automobile za čiji je dizajn Aldo glavni krivac. Stvorio je neke od vječnih klasika, čak i u domeni klasičnih automobila. Naprimjer, on je osmislio izgled Peugeota 504, ali i prelijepe Lancije Gamme (Coupe). Ipak, njegov najpoznatiji projekt su sportaši kao što su Alfa Romeo Duetto i Ferrari Dino 246 GT. Osmislio je i izgled stražnjeg spojlera za Ferrari F40, vjerovatno najpoznatiji stražnji kraj osamdesetih. Njegovi posljednji projekti su bili za Stolu i Ruf Porsche.

(Index Auto)        

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...