KOGA BI TO ELIMINIRAO "LEGITIMNI" ČOVIĆ: Šta je sve izjavio lider HDZ-a BiH na sastanku sa Sattlerom i Nelsonom…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer se u Sarajevu sastao sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom te ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom.

  • Politika

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 3

– Zajednički sastanak obuhvatio je 14 ključnih prioriteta i socio-ekonomske reforme na europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i paket EU-a za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana. Također, dužnosnici su razgovarali o lokalnim izborima te poštivanju načela legitimnosti i konstitutivnosti - navodi se iz HDZ.

- EU put Bosne i Hercegovine je neupitan - kazao je Čović, potvrdivši europsku opredijeljenost hrvatskih političkih dužnosnika. Na tom putu, naglašeno je, Bosna i Hercegovina treba novi zamah kojim će hitno pristupiti izvršavanju 14 ključnih prioriteta. Osim toga, nužno je pristupiti zaštiti ustavnopravnog poretka, eliminirajući destruktivna djelovanja koja sve češće pozivaju na negiranje načela konstitutivnosti i legitimnosti. Na tragu toga, razgovaralo se i o Zakonu o sukobu interesa te Visokom i sudskom tužilačkom vijeću BiH.

U svjetlu političkih sporazuma potpisanih u junu 2020. godine, naročito bitnim je naglašena važnost poštivanja postignutih političkih dogovora, čija se implementacija ne smije izbjegavati.

Dijalog političkih predstavnika, istaknuto je, imperativ je za kvalitetnu saradnju ka ostvarenju unutrašnje stabilnosti i vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Komentirajući predstojeće izbore, istaknuta je važnost regularnosti izbornog procesa, ali i rastuća zabrinutost povodom rada Centralne izborne komisije, koja funkcionira u nelegalnom i nelegitimnom sazivu, sve više potičući ozbiljne dileme o radu u samom izbornom procesu. Po pitanju demokratskih procesa, naglašena je i važnost aktivne participacije mladih.

Čović je u razgovoru potvrdio da su načela legitimnosti i konstitutivnosti neosporni faktori sadašnje, ali i buduće Bosne i Hercegovine.

Legitimno političko predstavljanje, istaknuo je, ključ je stabilnog i inkluzivnog političkog ambijenta kojim BiH može dokazati demokratsku zrelost i opredijeljenost europskim načelima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...