NE PRESTAJU SUKOBI U SDP-u: Obnovljen rat između Nikšićevih ljudi i Čengića

Nakon što je u medijima objavljena afera kadrova SDP-a koji su u periodu vladavine šestorke bili na direktorskim pozicijama u sarajevskoj firmi "Toplane", "Slobodna Bosna" došla je do novih saznanja, a u pitanju je međufrakcijski sukob unutar sarajevskog SDP-a, koji se direktno tiče i najužeg partijskog vrha oko predsjednika Nermina Nikšića.

  • Mini market

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

Pored toga što već dulji period zamjeraju i kritiziraju postupke sarajevskog rukovodstva SDP-a, koje se u potpunosti utopilo u Narod i pravdu, kojim kormilari i upravlja Elmedin Konaković, sukob je kulminirao nakon što je šira javnost saznala za famoznu lutku koja je fakturirana "Toplanama" na nevjerovatni iznos od 6.000 KM. Upravo je to bila kap koja je prelila čašu i izazvala glasniju pobunu nezadovoljnih članova SDP-a protiv ekipe koju predvodi Damir Mašić, a kako saznajemo, tu se još nalaze Igor Stojanović i Samir Suljević, zastupnici iz Skupštine Kantona Sarajevo. 

Prema riječima našeg izvora, bliskog Kantonalnom odboru SDP-a Sarajevo, upravo je Samir Suljević bio glavni inicijator i zagovornik da na čelo "Toplana" dođe Enver Zornić, koji je, nakon pisanja medija o njegovom ratnom zločinu, naknadno i smijenjen.

Enver Zornić bio je prijedlog ispred Općinske organizacije SDP Novo Sarajevo, na čijem se čelu nalazi upravo Samir Suljević. Suljević je blizak Damiru Mašiću i Igoru Stojanoviću i upravo je taj trojac kadrovirao u "Toplanama", imenovao podobne i lojalne kadrove, koji su, po svemu sudeći, tom preduzeću načinili ogromnu štetu.  

Dijelom je o tome pisao i Irfan Čengić u svom obraćanju predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, riječima: „...vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u 'Toplanama' ako bude glasala za mene.“  

Podsjetit ćemo se da je Irfan Čengić bio kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDP Sarajevo na unutarstranačkim izborima i da je tom prilikom izgubio od Damira Mašića, kojeg su otvoreno podržavali Samir Suljević i Igor Stojanović, a kako tvrdi, „zbog zajedničkog interesa koji su imali u javnim preduzećima i institucijama“. 

Mnogi članovi sarajevskog SDP-a usprotivili su se njihovim kadrovskim rješenjima pa se stvorila kritična masa koja im se suprotstavila u pokušaju sprečavanja njihove retrogradne politike. To su, prije svega, Segmedina Srna-Bajramović, Irfan Čengić i Malik Garibija, koji uživaju sve veću podršku, pogotovo nakon afere „Lutka od 6.000 KM“, što mnogi shvataju personifikacijom kriminala i djelovanja SDP-ovih kadrova bliskih Mašiću, Suljeviću i Stojanoviću.  

Veliki rasplet unutar sarajevskog SDP-a očekuje se tek nakon lokalnih izbora, a trojac Mašić, Stojanović i Suljević izlaznu strategiju traži kroz eventualni postupak ulaska u vlast u Kantonu Sarajevo, čime bi pokušali kupiti naklonost nezadovoljnih članova.

(Sl. B.) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...