OD MITTERRANDA DO NOVIH DANA: Francuski ministar zgrožen posebnim policama za halal prehrambene proizvode

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin kazao je da treba dozvoliti da se karikature poslanika Muhammeda objavljuju u toj zemlji te da se prikazuju ​​na nastavi u školama.

  • Svijet

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 1

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da je ”uznemiren i šokiran zbog prisustva posebnih polica za halal prehrambene proizvode u marketima u toj zemlji”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Darmanin je za francusku televiziju BFMTV kazao da je to potpuno neprihvatljivo za francusko društvo.

"U marketima ne bi trebale postojati police samo s halal prehrambenim proizvodima", rekao je francuski ministar te dodao:

"Vjerska okupljanja počinju upravo ovako. Kapitalizam, također, ima odgovornost u svemu tome", kazao je Darmanin.

Istaknuo je da treba dozvoliti da se karikature poslanika Muhammeda objavljuju u toj zemlji te da se prikazuju na nastavi u školama.

Dodao je da društveni mediji igraju važnu ulogu u širenju terorizma i radikalizacije, napominjući da je samo u posljednje tri godine u Francuskoj zatvoreno 358 objekata, uključujući džamije, te protjerano 428 stranaca. Također je upozorio da bi u toj zemlji ponovo mogli biti izvedeni napadi.

U Francuskoj su posljednjih dana intenzivirani pritisci i racije na muslimanske nevladine organizacije i udruženja.

Darmanin je 19. oktobra izjavio da će mnoga udruženja i nevladine organizacije te jedna džamija biti zatvoreni.

Podsjetimo, u četvrti Conflans-Sainte-Honorine u blizini Pariza 16. oktobra francuskom nastavniku Samuelu Patyju odrubljena je glava. Nastavniku je ispred njegove škole glavu odrubio 18-godišnjak kojeg je policija kasnije ubila. Nastavnik je učenicima na času nedavno pokazivao karikature poslanika Muhammeda, na šta su roditelji reagovali.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...