UKLJUČUJE LI SE TURSKA U RAT U AZERBEJDŽANU?: Potpredsjednik otkrio šta ih dijeli od vojne intervencije; Sekretar NATO-a jasno stavio do znanja da nisu...

"Turska neće oklijevati da pošalje vojnike i pruži vojnu podršku Azerbejdžanu ukoliko Baku uputi takav zahtjev Ankari", izjavio je turski potpredsjednik Fuat Oktay.

  • Svijet

  • 21. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 2

On je za CNN Turk rekao da Azerbejdžan za sada nije tražio pomoć Turske u sukobima sa etničkim Armenima u oblasti Nagorno-Karabah.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan istakao je ranije da u ovom trenutku ne vidi mogućnost pronalaženja diplomatskog rješenja za sukobe sa Azerbejdžanom u Nagorno-Karabahu.

Turska je obećala punu solidarnost sa Azerbejdžanom i optužila Armeniju za okupaciju azerbejdžanske teritorije.

Oktay je u intervjuu kritikovao Minsku grupu OSCE-a koju predvode Francuska, Rusija i SAD zbog navodnih pokušaja da pokušavaju da zadrže situaciju neriješenom i da politički i vojno podržavaju Armeniju.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je podsjetio predsjednika Armenije Armena Sarkisyana da NATO nije strana u sukobu u Nagorno-Karabahu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg i Sarkisyan dali su izjavu novinarima nakon sastanka u sjedištu NATO-a u Briselu.

"Podsjetio sam predsjednika da NATO nije dio ovog sukoba", rekao je Stoltenberg, navodeći da su razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Kako je kazao, i Azerbejdžan i Armenija vrijedni su partneri NATO-a više od 25 godina.

Naglasivši da je NATO zabrinut zbog kršenja primirja, Stoltenberg je ukazao na važnost okončanja sporova, ublažavanja patnje i pronalaska mirnog rješenja.

Stoltenberg je pozvao strane da se pridržavaju prekida vatre i rekao da žele da se napetost što prije smanji.

"Uzimanje civila za mete je neprihvatljivo i trebalo bi odmah prestati. Svi bi trebali raditi na trajnom političkom rješenju. Armenija i Azerbejdžan trebali bi nastaviti pregovore", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je takođe zahvalio Armeniji na doprinosu u NATO misijama i operacijama.

I Sarkisyan smatra da je neprihvatljivo uzimanje civila za mete.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...