TEGELTIJA KAO NA IGLAMA: Sjednica VSTV-a BiH - Imenovanje glavnog federalnog tužioca u fokusu...

Redovna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bit će održana u Sarajevu 22. i 23. oktobra, a članovi Vijeća će, između ostalog, razmatrati Izvještaj o provođenju preporuka Evropske komisije (EC) za VSTV i pravosuđe BiH, potvrđeno je za Fenu u ovom regulatornom tijelu.

  • Društvo

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Kada se radi o imenovanjima nosilaca pravosudnih funkcija za rukovodeće pozicije, u fokusu je imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Federacije BiH.

Naime, radi se o poziciji koja je ostala upražnjena nakon odlaska u penziju bivšeg glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića početkom novembra 2018. godine, otkad je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva FBiH imenovan njegov prvi zamjenik Tihomir Jurko.

Prema utvrđenoj proceduri, odnosno odredbama člana 38. stav 1. Zakona o VSTV-u BiH, propisano je da: "VSTV ima podvijeća za predlaganje kandidata za imenovanja na sudijska i tužiteljska mjesta u entitetima", dok je stavom 5. istog člana propisano da "na osnovu rang-liste koju sačini Komisija za obavljanje razgovora s kandidatima, entitetsko podvijeće za predlaganje kandidata dostavlja rang-listu kandidata Vijeću koje donosi konačnu odluku o svim imenovanjima".

- Na osnovu navedenog zakonskog ovlaštenja, VSTV je svojim Poslovnikom, konkretno odredbom člana 60. Poslovnika, propisao da 'nadležno podvijeće dostavlja VSTV-u rang-listu kandidata s obrazloženim prijedlogom za imenovanje ili ponavljanje postupka, najkasnije dva dana prije početka sjednice na čijem je dnevnom redu odlučivanje o tom imenovanju', dok je članom 61. stav 2. Poslovnika propisano da 'ukoliko VSTV ne usvoji prijedlog podvijeća, a podvijeće ne predloži drugog kandidata, VSTV može na obrazloženi prijedlog bilo kojeg člana VSTV-a imenovati nekog drugog od kandidata koji su ostvarili odgovarajući uspjeh potreban za imenovanje' - navode iz VSTV-a BiH u odgovoru na Fenin upit u vezi sa spomenutom procedurom.

Iz VSTV-a, nadalje, pojašnjavaju kako kandidati koji se prijavljuju na rukovodeće pozicije imaju obavezu da izrade program rada institucije u koju se prijavljuju te da za pozicije predsjednika suda i glavnog tužioca nadležno podvijeće predlaže tri kandidata s liste uspješnih kandidata, koji na sjednici VSTV-a izlažu program rada koji su ranije dostavili i izložili Komisiji za obavljanje razgovora.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ima diskreciono pravo da s rang-liste uspješnih kandidata imenuje one koji su najkompetentniji za određenu poziciju.

Iz VSTV-a, također, navode kako se na rang-listi nalaze svi kandidati koji ispunjavaju propisane uvjete prema broju ostvarenih bodova te da redoslijed određen rang-listom nije obavezujući za VSTV prilikom izbora i imenovanja kandidata s obzirom na to da prilikom svakog imenovanja VSTV vodi računa i o drugim faktorima koji se cijene prilikom odabira kandidata, a što uključuje i okolnosti koje su relevantne za procjenu podobnosti kandidata, potrebu osiguranja adekvatne nacionalne i spolne zastupljenosti, rukovodnim vještinama kandidata i njegovom radnom iskustvu i slično.

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTV-a su i Informacija o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH, kao i Informacija Stalne komisije za legislativu u vezi s obavezama proisteklim iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Istovremeno, članovi VSTV-a razmatrat će Prijedlog akcionog plana Ministarstva pravde BiH za realizaciju preporuka iz Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH (Priebeov izvještaj).

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrani - Informacija o sastanku sa predstavnicima Ureda za reviziju BiH u vezi s evidencijom naplate troškova krivičnog postupka, kao i Informacije o saradnji sa USAID-ovim Projektom pravosuđa protiv korupcije, uključujući Informaciju o programu specijalističke edukacije za sudije na temu korupcija i organizovani kriminal, te Informaciju o prijedlogu online obuke o etici, integritetu i sprečavanju sukoba interesa.

Na dnevnom redu je i Projekt Svjetske banke (WB) unapređenja poslovne klime kroz brže rješavanje privrednih sporova u BiH, odnosno Prijedlog dodatnih aktivnosti kao odgovor na Covid-19.

Članovi VSTV-a će razmatrati i pitanja u vezi s nastavkom projekta - Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH – IPA 2019 te pravni i strateški okvir za uvođenje mentorstva za novoimenovane sudije i stručne saradnike u sudovima koje imenuje VSTVBiH (Projekt unapređenja kvaliteta pravosuđa).

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...