IZETBEGOVIĆ NE MOŽE SMISLITI BRAĆU ČAMPARA: Poništava li se konkurs za glavnog federalnog tužioca?

Za glavnog federalnog tužioca u užem krugu su Dubravko Čampara, Saša Sarajlić i Munib Halilović.

  • Mini market

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 1

Sutra je na dnevnom redu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća izbor glavnog tužioca Federacije Bosne i Hercegovine, izbor koji se čeka dvije godine.

Kako saznaje NAP, ovaj konkurs bi, najvjerovatnije, mogao biti poništen, a VSTV će zatražiti i mišljenje Ustavnog suda BiH.

Za glavnog federalnog tužioca u užem krugu su Dubravko Čampara, Saša Sarajlić i Munib Halilović. 

Prema ustavnoj odredbi, na ovu poziciju se bira predstavnik iz reda Srba ili ostalih. Međutim, od kandidata koji imaju ustavnu mogućnost da budu birani na osnovu rezultata konkursa, razlika je deset bodova u korist Čampare.

Naime, amandmanom XLIX na Ustav Federacije BiH jasno je određeno da pripadnici jednog naroda mogu obavljati maksimalno dvije funkcije u Distribuciji ključnih funkcija u strukturi federalne vlasti. Kako je navedeno, te ključne funkcije su: premijer Federacije BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, predsjednik Ustavnog suda FBiH i glavni tužilac Federalnog tužilaštva.

U ovom momentu, na dvije funkcije nalaze se pripadnici iz reda Bošnjaka (premijer FBiH Fadil Novalić i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović), na dvije funkcije pripadnici iz reda Hrvata (predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović i predsjednica Ustavnog suda FBiH), a na jednoj pripadnik iz reda Srba (predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković).

S obzirom na to, Ustav BiH, ni prema tumačenju Ustavnog suda FBiH, ne poznaje materiju „tehničke vlade“, odnosno da trenutni premijer FBiH nastavlja u punom kapacitetu i s punim ovlaštenjima obavljati funkciju sve do izbora novog saziva Vlade FBiH, evidentno je kako na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva FBiH mora biti imenovan kandidat koji se izjašnjava kao pripadnik srpskog naroda ili kao ostali.

Dubravko Čampara u Tužilaštvu BiH još od 2009. godine vodi se kao tužilac iz reda ostalih, a prošle godine prilikom konkurisanja za sudiju u Ustavnom sudu FBiH također se izjasnio kao ostali.

Već se u javnosti špekuliralo kako SDA neće dozvoliti imenovanje Čampare, a ni Sarajlić im ne odgovara, u obzir dolazi samo imenovanje Halilovića pa je sve izvjesnija opcija da se konkurs poništi.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...