RAT U VLADI RS-a - ŠERANIĆ TRAŽI STROŽIJE MJERE, VIŠKOVIĆ SE PROTIVI: "Zatvaranje bi značilo ekonomski slom RS-a, to nikom ne treba..."

"Imamo iskustva, znamo kroz šta smo prošli i samo je do nas hoćemo li biti odgovorni i sačuvati zdravlje i ekonomiju", poručio je Višković.

  • Politika

  • 22. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 1

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se, ako broj zaraženih virusom korona nastavi da raste ovim tempom, vrlo brzo mogu očekivati restriktivnije mjere, te da su sve opcije na stolu, uključujući i policijski čas.

On je naveo da je po uvođenju restriktivnijih mjera u posljednje vrijeme sada cilj da se na pogoršanje situacije odgovori adekvatno, pojedinačno i društveno.

Šeranić je rekao da je, prema posljednjim informacijama, na respiratorima 20 oboljelih od virusa korona, među kojima i lice koje ima 31 godinu.

Međutim, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da svi građani moraju da poštuju mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja korona kako ne bi došli u situaciju koju su imali tokom proljeća.

Višković se zalaže za "gvozdenu" disciplinu kako bi se izbjeglo zatvaranje. Ocjenjuje da mjere poput nošenja maski, zabrane privatnih okupljanja više od 10 osoba i zabrane muzike uživo, nisu nečiji hir, niti represija, već zaštita zdravlja stanovnika i ekonomije.

U suprotnom, kaže, slijedi scenario koji smo već imali tokom proljeća.

Višković ističe da je zatvaranje posljednja varijanta koja ne treba nikom u Republici Srpskoj.

"To bi sigurno, u ovom trenutku, značilo i ekonomski slom Republike Srpske, a pitanje je i koliko bi naši ljudi i psihički i zdravstveno izdržali ponovo jedan takav udar kao što je bio u martu i aprilu", naglasio je Višković.

Višković je apelovao i zamolio građane da svojim ponašanjem doprinesu da ne dođe do zatvaranja preduzeća, ugostiteljskih objekata, škola, bolnica... jer, kako je rekao, privreda ne bi podnijela još jedno zatvaranje i posljedice bi bile nepopravljive dugi niz godina.

Premijer je naveo da epidemiloška situacija nije nimalo dobra, te da je cilj mjera da se ne dođe u poziciju iz marta ove godine.

"Imamo iskustva, znamo kroz šta smo prošli, i samo je do nas hoćemo li biti odgovorni i sačuvati zdravlje i ekonomiju", poručio je Višković.

Dodao je da se u ovom trenutku ne razmišlja o zatvaranju škola i vrtića, jer oni nisu mjesto širenja virusa.

Kada je riječ o predizbornoj kampanji, Višković je pozvao sve političke subjekte da se pridržavaju mjera, istakavši da institucije čine sve da situaciju drže pod kontrolom.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...