PREMIJER NENADIĆ ODRIJEŠIO KESU: Vlada Kantona Sarajevo za biznis planove mladih i edukaciju zanatlija izdvojila...

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za program "Podrška mladima za pokretanje start up subjekata".

  • Društvo

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo nakon što je okončana procedura javnog poziva za podnošenje prijava za ovaj program.

Utvrđena je lista korisnika sredstava s nazivom biznis planova, kao i iznosom poticajnih grant sredstava koja su im odobrena. Radi se o 25 mladih osoba kojima će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 448.694 KM.

Dodatnih devet aplikanata je zadovoljilo kriterije prve faze javnog poziva i prošli su obuku za pokretanje start up subjekata.

Međutim, nisu izabrani kao korisnici poticajnih grant sredstava po predmetnom javnom pozivu zbog nezadovoljavanja osnovnih (eliminatornih) kriterija u drugoj fazi ovog javnog poziva ili zbog nedovoljnog broja ostvarenih bodova, odnosno zato što njihov konačni biznis plan nije urađen prema ekonomskim standardima.

Lista korisnika kojima su odobrena sredstva, kao i dokumenata koje trebaju dostaviti Ministarstvu prije potpisivanja ugovora o dodjeli grant sredstava te lista aplikanata koji nisu ispunili kompletne kriterije, sadržana je u spomenutoj odluci, objavljenoj na web stranici Ministarstva privrede KS. VIDEO

Vlada je utvrdila i Odluku o utvrđivanju liste obrtnika - zanatlija i iznosa poticajnih sredstava po osnovu programa "Edukacija mladih za obrtnička - zanatska zanimanja i zapošljavanje" u Kantonu Sarajevo za 2020. godinu.

Petnaest obrtničkih - zanatskih radnji različitih djelatnosti, ostvarilo je pravo na dodjelu sredstva u ukupnom iznosu od 151.800 KM, za edukaciju i zapošljavanje mladih u trajanju od najmanje godinu dana.

Odluka je, također, objavljena na web-stranici Ministarstva privrede KS. VIDEO

Iz Vijeća mladih KS su pozdravili ove aktivnosti Vlade i resornog ministarstva, naglašavajući da je realizacijom tih projekata ispoštovan dogovor Vlade i Vijeća.

Vlada kroz različite programske aktivnosti i projekte nastoji pomoći mladima u njihovom stručnom osposobljavanju i zapošljavanju.

Jedna od aktivnosti je i stipendiranje učenika srednjih stručnih škola u Kantonu Sarajevo za deficitarna zanimanja, s kojima će  Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS naredne sedmice potpisati ugovore o dodjeli stipendija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...