IZBOR GLAVNOG FEDERALNOG TUŽIOCA ODGOĐEN ZA 60 DANA: U utrci tri kandidata...

Konkurs za glavnog federalnog tužioca zatvoren je još 1. septembra, a na tu poziciju tada se prijavilo šest kandidata.

  • Mini market

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Izbor i imenovanje glavnog federalnog tužioca dnevnim redom VSTV-a, kako je "Oslobođenje" jučer i najavilo, odgođen je, i to za 60 dana. To je odlučeno na sjednici VSTV-a nakon što je održana rasprava. Prethodno je saopćeno da je na rang-listi kandidata prvi Munib Halilović - 132,8 bodova, drugi je Dubravko Čampara 132,1 bod, a treći Sarajlić sa 123,6 bodova.

Član Vijeća Goran Nezirović istaknuo je da su ostala dva pitanja na koja treba potražiti odgovore od nadležnih institucija, dok je Milan tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao da je situacija vrlo neuobičajena.

- Čini mi se da se ovakva situacija nije desila na baš ovakav način.

Podsjećamo, mjesto glavnog federalnog tužioca upražnjeno je još od 2018, a ovu funkciju trenutno kao vršilac dužnosti obavlja Tihomir Jurko. On je za vršioca dužnosti imenovan na sjednici VSTV-a u novembru 2018., jer je tadašnji glavni tužilac Zdravko Knežević otišao u penziju. 

Konkurs za glavnog federalnog tužioca zatvoren je još 1. septembra, a na tu poziciju se tada prijavilo šest kandidata, o čemu smo ranije i pisali. Među prijavljenim kandidatima bili su i državni tužioci Oleg Čavka i Miroslav Marković, ali i Jurko, za kojeg se govorilo da ima najveće šanse. U međuvremenu, Marković je otišao u penziju, dok je Jurko početkom ovog mjeseca povukao svoju kandidaturu.

“Naime, odredbom člana IV.D.1. Ustava FBiH propisano je da se od šest funkcija (premijer Vlade FBiH, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, predsjedavajući Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH i glavni federalni tužilac) najviše mogu popuniti dvije iz reda jednog konstitutivnog naroda. Nakon raspisivanja konkursa, zaključeno je da će se sa procedurom izbora glavnog tužioca sačekati do izbora zakonodavne i izvršne vlasti. Međutim, u međuvremenu je došlo do izbora predsjedavajućeg Doma naroda FBiH i predsjednice Ustavnog suda FBiH, oboje iz reda hrvatskog naroda. Kako se na poziciju glavnog tužioca, u skladu s odredbama Ustava, ne može imenovati pripadnik iz reda hrvatskog naroda, v. d. glavnog tužioca je povukao svoju kandidaturu, jer bi njegovo daljnje učešće bilo protuustavno i kosilo bi se sa pravilima integriteta.

Tegeltija je potom istaknuo da mu je ideja Podvijeća, koje je predložilo da se izbor odgodi na 60 dana, prihvatljiva.

- Nije zgoreg tražiti mišljenja relevantnih institucija, odnosno Ustavnog suda FBiH i ne vidim zašto to pravo ne bismo iskoristili u procesu opredjeljivanja u ovoj tački dnevnog reda. Problem je taj što su se izbori desili 2018. godini, Federalna vlada još nije formirana, ali imamo aktuelnu Vladu i aktuelnog premijera, u punom kapacitetu bez ograničenja. Došli smo u fazu u kojoj trebamo da donesemo odluku kako dalje nastaviti ovu proceduru i zato mi je razumljiv prijedlog Podvijeća. Ustavni sud FBiH je za mene relevantna adresa za ovo pitanje. To je domaća institucija koja se bavi ovom problematikom - istaknuo je Tegeltija.

- Danas treba da riješimo kojim institucijama treba da se obratimo - kazao je potom Nezirović.

- Izbor o kojem govorimo, pokreće pitanje primjene ustavne odredbe o distribuciji ključnih nadležnosti u FBiH. Ta odreda u sebi sadrzi tri ključna pitanja. Ona odlučuje, određuje koje su to ključne pozicije u FBiH, zakonodavne, izvršne i sudske, određuje pitanje rasporeda nacionalnih kvota i prioritet popunjavanja tih ključnih funkcija. Ova odredba je u Ustav FBiH unesena amandmanom visokog predstavnika, pošto ta odredba je ugrađena na osnovu amandmana, zbog toga je za njeno tumačenje nadležan visoki prestavnik. To je moje mišljenje - kazao je Nezirović.

Tegeltija je predložio da se pismo uputi Ustavnom sudu FBiH i u Ured visokog predstavnika.

- Za dva mjeseca ćemo imati jednu sliku. Slažem se s tezom da je ova situacija sa v. d. (vršilac dužnosti glavnog federalnog tužioca je Tihomir Jurko) dalje neozdrživa - rekao je Tegeltija.

Potom je Vijeće usvojilo zaključak da će zatražiti tumačenje od Ustavnog suda FBiH i uputit će se pismo Uredu visokog predstavnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...