"SB" NA LICU MJESTA: U Sarajevu otkrivena spomen-ploča Šemsudinu Ajanoviću, heroju koji je život dao za cjelovitu BiH (FOTO)

Obavljao je i dužnost studenta - prodekana za nastavu, a bio je i savjetnik rektora Univerziteta u Sarajevu.

  • Kultura

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

U znak sjećanja na Šemsudina Ajanovića, radnika Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i nosioca priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka", u petak je upriličeno otkrivanje spomen-ploče.

Događaj se održao, kako je ranije i najavljeno iz Službe za odnose s javnošću UNSA-e, u Rektoratu UNSA-e, uz prisustvo članova porodice, saboraca te predstavnika Univerziteta u Sarajevu.

Ajanović (1960 - 1993) diplomirao je na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, Odsjek za opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu. Pri kraju je bio sa postdiplomskim studijem u Zagrebu, a istovremeno je bio i student treće godine Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Obavljao je i dužnost studenta - prodekana za nastavu, a bio je i savjetnik rektora Univerziteta u Sarajevu.

Prijavio se dobrovoljno u Teritorijalnu odbranu Kakanj kao član Patriotske lige iz Sarajeva, a potom se s činom kapetana hrabro borio u redovima kakanjske 309. brdske brigade. Ratni put nastavlja kao načelnik u Operativnoj grupi "Lašva", a kasnije kao načelnik 329. brdske brigade, piše Radio Sarajevo.

Poginuo je 11. novembra 1993. godine na vozućkom ratištu, kota Čauševac.

Šemsudin Ajanović posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" te unaprijeđen u čin pukovnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...