HRVATSKI AKADEMIK MIROSLAV RADMAN BEZ ODGOVORA: "Kako objasniti činjenicu da korona nije povećala ukupnu smrtnost"!?

Cijenjeni hrvatski akademik Miroslav Radman govorio je za "RTL Direkt" o epidemiji koronavirusa i naveo zbunjujući podatak da je broj preminulih osoba u Hrvatskoj ove godine znatno manji nego u istom razdoblju protekle godine.

  • Društvo

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 0

“Kad pogledam podatke Hrvatskog zavoda za statistiku, može se pročitati da u ovom dijelu godine ima 1.967 smrti manje nego u istom dobu prošle godine. Čovjek se zdravim razumom onda pita gdje je tako strašan problem. Ne znam koji je nivo inženjerstva ovog puta i zašto je Covid postao takva zvijezda, celebrity, kad imamo manje smrtnih slučajeva nego u isto doba prošle godine”, rekao je Radman. 

Akademik je kazao da je moguće da je više štete napravila panika od bolesti nego sama bolest.

PRETJERANA PANIKA

Radman ne poriče da je smrt grozna, ali ipak misli da je panika pretjerana. 

- Pitanje je je li ovo veliki problem javnog zdravlja, je li inženjerstvo, pa i medijsko, stvorilo više problema. 

Podsjećamo, “Slobodna Bosna” je ranije prikupila i objavila službene podatke o broju umrlih osoba u prvom polugodištu ove, kao i prethodne godine, te ustanovila da pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost u Bosni i Hercegovini. Dapače, smrtnost je smanjena u oba entiteta, i to za 6,8 posto!

U prvih šest mjeseci prošle godine, u cijeloj BiH umrle su 18.853 osobe, dok je u istom periodu ove godine umrlo 17.575 osoba. To znači da je broj umrlih smanjen za 6,8 posto, odnosno u apsolutnom iznosu za 1.278.

SMANJEN BROJ UMRLIH I U BiH

Naime, u prvih šest mjeseci prošle godine, u cijeloj BiH umrle su 18.853 osobe, dok je u istom periodu ove godine umrlo 17.575 osoba.

Smanjenje broja umrlih registrirano je u oba entiteta, i to skoro u jednakom procentu.

Kada se pojavila početkom marta, o pandemiji koronavirusa govorilo se i pisalo kao o kugi modernog doba, koja masovno odnosi ljudske živote. No, uporednom analizom statističkih podataka utvrdili smo nepobitnu činjenicu da pandemija koronavirusa uopće nije povećala mortalitet u BiH nego je, naprotiv, smrtnost značajno smanjena!

Činjenica da je u prvih šest mjeseci ove godine smanjen broj umrlih osoba, djelimično se može objasniti smanjenim brojem ubistava, samoubistava i smrti izazvanih saobraćajnim nesrećama, jer se tokom restriktivnih mjera značajno smanjilo kretanje ljudi.

Naravno, ozbiljniji zaključci o stvarnim efektima pandemije koronavirusa mogu se izvući tek nakon dužeg perioda posmatranja. Ono što se, međutim, već sada može zaključiti jeste činjenica da je prenaglašen strah od pandemije koronavirusa. S velikom sigurnošću se može zaključiti da koronavirus u BiH, kao i u susjednoj Hrvatskoj, nije povećao smrtnost, kako bi se to moglo zaključiti iz novinskih tekstova i izjava medicinskih autoriteta.

Cinici bi rekli da je to možda zato što ljudi za vrijeme pandemije manje idu kod ljekara zbog drugih bolesti!

(A. M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...