MATTHEW PALMER PRAVO U KOST: "Tražiti od političara u BiH da se bore protiv korupcije je isto kao i..."

"Tražiti od političara u BiH da se bore protiv korupciju je isto kao i tražiti od lisica da čuvaju kokoši", kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Matthew Palmer.

  • Mini market

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Ovo je izjavio u okviru skupa organizovanog pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a u BiH.

Ambasada SAD-a u BiH objavila je na svom Twitteru profilu snimak panela u okviru kojeg Palmer govori o korupciji.

– Korupcija je sveprisutna i izjeda tkivo bh. društva. Ne možete se sami boriti protiv korupcije, ali postoje stvari koje možete učiniti, poput organiziranja protiv korupcije. Najvažnije je pozvati političare na odgovornost putem glasačkih kutija – naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Palmer je tokom panela, obraćajući se prisutnima, istaknuo da će oni morati političare držati odgovornima, i to snagom glasa.

– Mi ćemo učiniti šta možemo. Bosna i Hercegovina neće napredovati na svom evropskom putu ni na koji smislen način dok ne poduzme osnovne korake kako bi se riješio problem javne korupcije. Javna služba trebala bi služiti javnosti, ne bi trebala biti sredstvo za vlastito bogaćenje ili bogaćenje članova vlastite porodice. To bi trebalo biti nešto što radite u duhu javnog dobra – istaknuo je Palmer.

Dodao je da je korupcija ogroman problem u BiH te da je to prioritet za SAD.

– O tome sam opširno govorio, javno, kad sam jučer razgovarao s novinarima. O tome govorim u svakoj prilici kad govorim javno. To je moj prioritet, prioritet je i za ambasadora Nelsona i za Ambasadu SAD-a, prioritet je i za američku vladu, visoko je na listi stvari koje shvatamo ozbiljno. A i vi biste trebali biti ljuti zbog toga, to je vaša zemlja, to je vaša budućnost i imate puno pravo da od svojih političkih vođa zahtijevate bolje – zaključio je Palmer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...