NE PRESTAJU UCJENE ČOVIĆEVIH JASTREBOVA: Ili promjena Izbornog zakona - ili obnova "Herceg-Bosne"!

Portali pod kontrolom HDZ-a pišu kako se posljednjih dana među hrvatskom javnosti u BiH sve više aktuelizira pitanje izmjena Izbornog zakona po kojima će Hrvati sami birati svoje političke predstavnike onako kako to čine i druga dva temeljna, konstitutivna i državotvorna naroda.

  • Politika

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 32

To je u nedavnoj izjavi za medije rekao i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, a sličnog stava je i politički aktivist Tomislav Zelenika, koji je ponovio kako nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor, kao krovno političko tijelo Hrvata u BiH, treba ponuditi konkretniji odgovor na te najave.

Politolog i politički komentator Marko Lucović kazao je za Bild.ba kako je Hrvatima, zapravo, opcija Izborni zakon ili povratak na "Herceg-Bosnu".

Lucović kaže kako su Hrvati "Herceg-Bosnu" ugradili u temelje “ove kvazidržave” i da je povratak na "Herceg-Bosnu" opcija ako se ne donese novi Izborni zakon.

– Hrvati su 1. ožujka 1992. godine masovnim izlaskom na referendum o nezavisnosti podržali tada postavljeno referendumsko pitanje poručujući tim činom da je BiH i njihova domovina. Hrvatski narod bio je za suverenu i nezavisnu BiH, svjestan činjenice o svojoj geografskoj pripadnosti. Zemlja BiH uvijek je bila povijesni dom Hrvata, ali nikada u političkom smislu nije bila njihova država. Niti će to ikada biti – rekao je Lucović za Bild.ba.

Podsjeća kako su “u Washingtonskom sporazumu Hrvati involvirali dio svoga suvereniteta odričući se Hrvatske Republike Herceg-Bosne i dajući je kao zalog za budućnost”.

Lucović BiH vidi kao “svijeću koja dogorijeva”.

– Nakon što je stvorena FBiH i nakon što je potpisan Daytonsko-pariski mirovni sporazum, mnogi su mislili da je sve riješeno, a upravo je to bio početak kraja BiH – svijeće čiji fitilj izgara već dugi niz godina, a uskoro će i konačno dogorjeti – dodao je politolog Lucović.

On dodaje i kako je proces raspada BiH potpomognut djelovanjem stranaca u BiH.

– Hrvatski narod u postdaytonskoj tvorevini sustavno je u marginaliziran i stjeran u kut. Dvadeset pet godina je prošlo od Daytona i u tih 25 godina vidjeli smo sve i svašta, a zapravo nismo vidjeli ništa; nefunkcionalnu državu, nestabilne institucije, nekonsolidiranu i neetabliranu demokraciju, kriminalne akcije usmjerene protiv najmalobrojnijeg naroda i strane činovnike koji dodatno ubrzavaju procese raspadanja BiH permanentno gazeći kolektivna ljudska prava – kategoričan je Lucović.

Sve se to, smatra on, činilo da se naruši hrvatska konstitutivnost u BiH.

– Brojniji bošnjački korpus u FBiH, uz te svesrdne pomoći različitih stranih ambasadora, diplomata, ureda visokih predstavnika i inih, radio je sve samo da onemogući Hrvatima da uživaju svoja ustavna prava. Od zloglasnih Barryevih amandmana do slučaja Komšić, činilo se sve da se naruši konstitutivnost bh. Hrvata – kazao je.

Ipak, hrvatski odgovor još postoji, a Lucović ga vidi u – "Herceg-Bosni".

– Stoga se konačno mora već jednom stati tome na kraj i poručiti da je dosta svakog oblika političkog nasilja. U vezi s tim jedno u cijeloj priči mora biti kristalno jasno – ako bošnjačke političke elite ne pristanu na promjenu Izbornog zakona i ne odustanu od svoje štetočinske politike, onda moraju biti svjesni da postoji hrvatski odgovor, a on se zove Herceg-Bosna. Ona Herceg-Bosna na koju Hrvati imaju potpuno pravo, jer su je ugradili u temelj ove kvazidržave – zaključio je on u izjavi za Bild.ba.

loading...

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...