LIČNI INTERES KADROVA HDZ-a BiH I SNSD-a: Pogledajte "Žurnalov" film o načinima krađe u javnim nabavkama (VIDEO)

Političke „elite“ i njihove omiljene firme su uzajamni finansijeri zahvaljujući sveprisutnoj korupciji u javnim nabavkama. To što godišnje u ovom sistemu od tri milijarde maraka trećina bude netransparentno potrošena, za „potkovano“ pravosuđe nije problem kojem se treba posvetiti.

  • Politika

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 0

Nevladine organizacije, među kojima je i Centar za razvoj medija i analize putem portala "Žurnal", gotovo svakodnevno ukazuju na koruptivne metode u sistemu javni nabavki.

Građane "Žurnal" podsjeća da je to njihov novac, koji bi mogao unaprijediti zdravstveni i obrazovni sistem, graditi adekvatnu infrastrukturu i značajno unaprijediti kvalitet života u Bosni i Hercegovini.

Proteklih godina insistirano je na usvajanju novog Zakona o javnim nabavkama, koji bi konkretnim rješenjima, pored pratećih antikorupcijskih odredbi, smanjio mogućnost zloupotrebe.

Nevažno što su te prijedloge prigrabili iz jedne stranke i ponudili kao svoj u državnom parlamentu. Stranke u vlasti, prije svih SNSD i HDZ BiH, protivljenjem zakonu već u komisijskoj fazi, još jednom su pokazale da im je lični interes važniji od opšteg.

Oni žele i dalje bez bilo kakve odgovornosti svojim tajkuna da osiguraju poslove od kojih će postotak biti „vraćen“ u stranku ili proslijeđen na lične račune. Da je ušteđeno samo 20 posto od ukupne sume, eto 600 miliona, koliko su dodatno zadužili BiH samo u prvoj polovini ove godine.

Video „Nabavke javne, dogovori tajni“ podsjeća na dio onoga o čemu je "Žurnal" pisao u posljednjih godinu dana o koruptivnom sistemu javnih nabavki. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...