ERDOGAN UVRIJEDIO MACRONA: Francuska povlači ambasadora iz Turske!

Francuska je osudila izjavu turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege Emmanuela Macrona zbog njegove izjave o karikaturama proroka Muhameda.

  • Svijet

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

Francuska je najavila i da će zbog Erdoganove izjave povući svog ambasadaora iz Turske.

''Riječi predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede", navodi se u saopćenju Jelisejska palate.

Erdogan je ranije danas kritikovao stavove svog francuskog kolege Macrona prema muslimanima, pozivajući ga ''da provjeri svoje mentalno zdravlje”.

„Sve što se može reći o jednom šefu države koji na taj način postupa s milionima pripadnika drugih vjerskih zajednica jeste da  prvo provjeri vlastito mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija.

Erdogan je prije dvije sedmice ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o „islamističkom separatizmu” i potrebi da se „strukturira islam” u Francuskoj.

Prijedlog zakona o borbi protiv „separatizama” u Francuskoj, koji cilja radikalni islam, trebao bi biti predstavljen početkom decembra.

Novi spor dvije države nadovezuje se na cijeli niz konfliktnih pitanja koja se kreću od napetosti u vezi nalazišta plina na Mediteranu, preko sukoba u Libiji do rata u Nagorno Karabahu u kojem Francuska podržava Armeniju a Turska Azerbejdžan.

trenutak ...