ZETOVO OKRETANJE OKO PUNČEVOG SISTEMA: Kakvu poruku Radončić šalje Čoviću nakon što mu je zeta Davorina Primorca (zbog štedljivosti!) proglasio za "Ličnost dana"?!

Davorin Primorac je, kao što je poznato, zet lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, ali je u domaćoj, pa, eto, konačno i međunarodnoj javnosti  mnogo poznatiji po svojoj štedljivosti i fanatičnom vođenju računa u svakom dinaru, odnosno marki.

  • Mini market

  • 25. Okt. 2020  25. Okt. 2020

  • 1

"Davorin Primorac direktor BHANSA-e i njegov menadžment... su na vrijeme prepoznali opasnost koju sa sobom nosi koronavirus i povukli adekvatne mjere. Smanjenje plaća je nepopularan čin, ali je još nepopularnije da neko od uposlenika ostane bez posla. Upravo ta misija BHANSA je ispunjena, jer zahvaljujući planu spašavanja, niti jedan radnik nije ostao bez posla... Direktor Primorac je pokazao rukovodeće kapacitete u situaciji koja je svima nepoznanica i u kojoj su daleko razvijenije države i kompanije doživjele potpuni kolaps".

Ovo je kratki sažetak kojeg je "Dnevni avaz" u rubrici "Ličnost dana" posvetio Davorinu Primorcu, direktoru Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi povodom pohvale koju je toj državnoj agenciji uputila Međunarodna agencija civilne avijacije. Koliko se može razabrati iz teksta u "Dnevnom avazu", BHANSA i njen direktor su pohvaljeni (usmeno, pismeno?) zbog šedljivosti u vrijeme korone. Štedili su tako što su smanjili plaće zaposlenicima.

Davorin Primorac je, kao što je poznato, zet lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, ali je u domaćoj, pa, eto, konačno i međunarodnoj javnosti  mnogo poznatiji po svojoj štedljivosti i fanatičnom vođenju računa u svakom dinaru, odnosno marki. Primorac je prije godinu dana, o čemu su sa divljenjem izvještavali mediji, otkidajući od usta sebi u uposlenicima, povodom preuzimanja kontrole neba na Bosnom i Hercegovinom organizirao u Mostaru feštu vrijednu 300 hiljada KM, što je vrhunac racionalnog i domaćinskog trošenja javnog novca kakav nije zapamćen iz vremena kada mu je punac Dragan prelevmanima prelijevao državni novac u džepove obitelji Lijanović.

Davorin Primorac je nakon nekoliko mjeseci od počeka pandemije, u junu ove godine, zatražio pomoć od državnih institucija i smanjenje rashoda za 23 miliona maraka. Isrovremeno je, "pokazujući rukovodeće kapacitete", Primorac raspisao tender za nabavku hotelskog smještaja za potrebe Agencije vrijedan 425 hiljada KM.

Kako je ustanovljeno, direktor Primorac je uz dosljedno poštovanje mjera štednje, za BHANSA-u nabavio fitness opremu i salu za rekreiranje što je plaćeno pišljivih 19.500 KM. Urođenu poslovnu skromnost Primorac je ispoljio i prilikom kupovine likovnih djela kojima je dekorirao i ukrasio svoj ured: umjesto da posegne za skupocjenim djelima razvikanih likovnjaka, on se odlučio da za simobličnih 7 hiljada KM ured opremi uz pomoć Društva hrvatskih likovnih umjetnika. U skormnost direktora-zeta mogli su se uvjeriti vlasnici i konobari brojnih ugostiteljskih objekata širom BiH, od Mostara do Bihaća: ni u jednom od njih račun za iće i piće nije prešao tri hiljade KM. Okruglo tri hiljade maraka direktor-zet je lani podržao hercegovačke porizvođače vrhunskih vina otkupom njihovih prozvoda za potrebe reprezentacije.

I druge nužne izdatke "Avazova" "Ličnost dana", Primorac je domaćinski trošio, kao da su njegovi, ili punčevi osobno. Tako je sistem za distribuciju i prikazivanje tačnog vremena u sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Tuzli vrijedan 289 hiljada KM (bez PDV-a) dobila firma "Katarina" iz Mostara. Vlasnik firme je Milenko Čović, bliski rođak punca Dragana, pa je to vjerovatni razlog što je sistem plaćen tako malo, skoro pa džaba. 

Teško da bi Davorin Primorac mogao provesti tako oštre mjere štednje da se na mjestu šefa financija BHANSA-e ne nalazi njegvo rođeni brat, Ivo Primorac. Brat Ivo je, kako se priča, preko supruge u bliskom srodstvu sa još jednim utjecajnim Mostarcem, Ninom Raspudićem, zastupnikom u Hrvatskom saboru.

Ako neko ovakvo rasipanje novca dovodi u vezi sa smanjenjem plaća uposlenicima, nije svjestan koliko nije u pravu i koliko se ogriješio o braću Primorac, njihovu užu i širu obitelj, pa i o hrvatski narod u cjelini.

Izborom "skomnog i poštenog" Davorina Primorca kao uzora za štedljivost i racionalno poslovanje Fahrudin Radončić je, nimalo diskretno, poslao poruku punu ljubavi i lojalnosti prema njegovom puncu Draganu Čoviću i svom "dragom"  prijatelju. Ovaj Radončićev čin dobre volje svakako za lidera HDZ-a predstavlja veliko priznanje, ali i obavezu da, recimo, pripazi brojne kadrove Saveza za bolju budućnost, mahom uspješnu i štedljivu čeljad, pogotovo u federalnim institucijama koje preko Vlade Federacije većinski kontroliraju HDZ BiH i SBB.

(S. B.)   

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...