"JUTARNJI LIST" OTKRIVA: Evo zašto Lavrov dolazi u Sarajevo i Beograd, a izbjegava Zagreb

S obzirom na to da je Hrvatska aktivna u Inicijativi triju mora, koju Rusi smatraju antiruskim proameričkim čedom, te da bi izgradnjom LNG terminala na Krku on postao direktna konkurencija ruskim energetskim interesima, moguće je da i zbog toga Lavrov ne dolazi u Zagreb, piše novinar "Jutarnjeg lista" Vlado Vurušić.

  • Svijet

  • 25. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

Iako je bilo najavljeno da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u sklopu svoje balkanske turneje, u utorak 27. oktobra stići u Zagreb, koji nije posjetio već 15 godina, sve je najednom odgođeno - zbog, kako se kaže, "epidemioloških razloga", piše hrvatski novinar Vlado Vurušić, koji otkriva da stvarni razlozi zbog kojih Lavrov ne dolazi u Zagreb nemaju puno veze s pandemijom koronavirusa.  

Novinar Jutarnjeg lista piše da hrvatsko-ruski odnosi nisu loši, ali daleko od toga da su dobri. Kao da su ravnodušni. Rusija s Hrvatskom danas ima "poluzamrznute" odnose, bez tendencije značajnijeg poboljšanja, pogotovo jer je evidentno da vladajuća struktura s Andrejom Plenkovićem na čelu ne pridaje osobitu važnost približavanju Rusiji. A pokazalo se da su u Kremlju i ovaj put odlučili zaobići Zagreb, očito šaljući poruku da im Hrvatska trenutno nije prioritet ni previše važna.

Prema napisima u nekim ruskim medijima, možda je Lavrov odbio doći jer ga nije želio ili mogao primiti premijer Andrej Pleneković, kojeg zbog njegovog pokornog europskog i ukrajinskog angažmana baš ne mirišu u Moskvi. Naime, portal Regnum je nedavno, u kratkoj vijesti, objavio kako je dogovoren sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem, kojeg proteklih dana u ruskim medijima naveliko hvale zbog njegova napada na Inicijativu triju mora, koja je, po njemu, loša jer joj je nakana izoliranje Rusije (baš "izolaciju" u Moskvi ističu kao glavni razlog nastanka te sporne inicijative), te ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a s premijerom Plenkovićem, kako piše izdanje, susret je neizvjestan.

Vrlo je moguće da bi to bio razlog Lavrovljeva, još jednog, zaobilaženja Zagreba, jer ako Plenković doista nije želio (ili mogao) primiti Lavrova, bila bi to "pljuska" na koju, s razlogom, Moskva ne može pristati. Podsjetimo da Hrvatska prihvaća sankcije koje EU uvodi protiv Rusije (posljednje su uvedene zbog atentata novičokom na opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog; ili, recimo, svojedobno je Hrvatska zbog sličnog napada na bivšeg tajnog agenta Skripalja u Engleskoj, za razliku od Slovenije ili Grčke, protjerala ruskog diplomata) i spremno provodi politiku Bruxellesa prema Moskvi, pa to može biti samo dodatni razlog za otkazivanje posjeta - kao neke vrste posljedice najnovijih napetosti između EU i Kremlja. Zbog novih sankcija iz "paketa Navaljni" Lavrov je izjavio kako će Rusija prekinuti kontakte s Bruxellesom u europskim institucijama te će voditi pojedinačne odnose s članicama EU, što svjedoči posjet Grčkoj, ali ne i Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti ni to (Putin to nije dobro primio i pamti takve "uvrede") da je predsjednik Zoran Milanović ovog ljeta - zbog zbilja dječje naivnog obrazloženja da se pokvario Vladin avion - u zadnji čas odustao od odlaska na Putinovu vojnu paradu u povodu 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata. Možda se sada i Lavrovu pokvario avion!?

S obzirom na to da je Hrvatska, odnosno Andrej Plenković, aktivna u Inicijativi triju mora, koju Rusi smatraju antiruskim proameričkim čedom, te da bi izgradnjom LNG terminala na Krku on postao direktna konkurencija ruskim energetskim interesima, moguće je da i zbog toga Lavrov na ovakav način šalje poruku ne samo Hrvatskoj nego i Bruxellesu, piše Jutarnji list napominjući da je Plenković uskočio na nedavni summit Triju mora u Talinu umjesto Milanovića, koji je otkazao svoj nastup, a za to je htio zadužiti Grlić Radmana. Vjerovatno će ovih dana biti jasnije zašto je Lavrov dao "cipelu" Zagrebu, od naivnih "epidemioloških razloga" kojim se, zapravo, vrijeđa zdrava pamet.

Jutarnji list podsjeća da su odnosi Hrvatske i Rusije bili najlošiju u vremenima premijera Ive Sanadera (on je otkazao hrvatsko učestvovanje u projektu plinovoda Južni tok), da ih je pokušala reanimirati njegova nasljednica Jadranka Kosor, a potom i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali se ništa konkretno nije dogodilo - kako su se brzo uzburkali, tako su brzo i splasnuli, a posljednjih su godina u fazi "toleriranja".

Očito je da se hrvatsko-ruski odnosi iz faze netalasanja ipak spuštaju na nižu razinu, zaključuje Jutarnji list.

(SB / Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...