SENAT GLASAO O IZBORU CONEY BARRETT ZA VRHOVNI SUD: Nijedan kandidat nije do sada bio...

Samo dvije republikanske senatorice Lisa Murkowski s Aljaske i Susan Collins iz Mainea usprotivile su se ograničavanju rasprave. Murkowski je u subotu kazala da planira glasati za Barrett.

  • Svijet

  • 25. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

Američki Senat, koji kontroliraju republikanci, približio se danas konačnoj potvrdi kandidatkinje za Vrhovni sud Amy Coney Barrett, koja se očekuje u ponedjeljak navečer, samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Senat je poslijepodne glasao s 51 glasom za i 48 protiv, uglavnom po stranačkoj liniji, da se ograniči rasprava o njezinoj nominaciji, pripremivši teren za konačno glasanje koje se očekuje u ponedjeljak navečer.

Budući da republikanci kontroliraju Senat s 53 glasa prema 47 i budući da ništa ne upućuje na internu pobunu protiv te konzervativne sutkinje, koja bi trebala zamijeniti pokojnu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg, gotovo je izvjesno da će ona preuzeti tu doživotnu dužnost premda joj se demokrati protive.

Samo dvije republikanske senatorice, Lisa Murkowski s Aljaske i Susan Collins iz Mainea, usprotivile su se ograničavanju rasprave. Murkowski je u subotu kazala da planira glasati za Barrett.

Nijedan kandidat za Vrhovni sud nije do sada bio potvrđen u Senatu tako blizu predsjedničkim izborima.

S Barrett, Vrhovni sud imao bi konzervativnu većinu od šestero sudaca prema troje, koja bi mogla potrajati godinama.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako vjeruje da će Vrhovni sud odlučiti o pobjedniku izbora i jasno je dao do znanja da želi da upravo ona donosi odluku u bilo kakvim postupcima povezanim s izborima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...