POTPUNI KOLAPS EKONOMIJE: U narednoj godini očekuje se stečaj čak 6.000 firmi u Austriji, ali ni to nije najgore od svega...

Pandemija koronavirusa teško je pogodila austrijsku privredu, a pored već preduzetih mjera, očekuje se u narednoj godini stečaj 6.000 firmi, kao i nastavak trenda visokog broja nezaposlenih.

  • Ekonomija

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

Austrijski javni dug već ove godine bit će, zbog korona-krize, povećan sa 70,5 na 84 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iduće godine će porasti na 84,8 posto, dok će 2022. godine porasti na novu rekordnu vrijednost od 85 procenata.

Za savladavanje korona-krize austrijska Vlada stavila je na raspolaganje 50 milijardi eura, a dobar dio tog novca su, međutim, obaveze i odgađanje poreza, prenosi Tanjug.

U okolnostima ekonomske krize, prouzrokovane pandemijom korona-virusa, direktori finansija austrijskih firmi usmjerili su fokus na smanjenje troškova i ubrzanje digitalizacije, a to će kao posljedicu imati da će mnoga preduzeća narednih mjeseci dodatno smanjiti broj zaposlenih, pokazuje istraživanje kompanije "Delloite".

Čak 92 posto finansijskih direktora u narednih 12 mjeseci prioritet daju mjerama za smanjenje troškova i proširenje digitalizacije, dok akvizicije ili povećanje investicija u njihovim planovima igraju malu ulogu.

Deficit budžeta 6,3 posto

Broj nezaposlenih u Austriji trenutno iznosi 413.241, što je za 71.000 više nego u istom periodu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih zabilježen je sredinom aprila, kao posljedica početka pandemije, sa 588.205 nezaposlenih osoba prijavljenih Servisu za zapošljavanje (AMS).

Usljed korona-krize, nedavno je usvojen budžet za iduću godinu, koji predviđa deficit u visini od 6,3 posto BDP-a.

Deficit će ove godine, zbog korone, dostići 9,5 posto BDP-a, naredne godine, kako je planirano, past će na 6,3, da bi 2022. godine došao na 3,5 posto.

Na nivou Evropske unije dogovorena granica od tri posto, prema aktuelnom planu, bit će dostignuta tek 2023. godine, kada je predviđen deficit od minus 1,9 posto.

Ugrožen zimski turizam

Osnova budžeta je najnovija prognoza instituta "Wifo", prema kojem se, nakon historijske recesije od pada privrednog rasta za minus 6,8 posto, naredne godine očekuje pozitivni privredni rast u visini od 4,4 posto BDP-a.

Ministar finansija Gernot Blumel istaknuo je da su najveća neizvjesnost za razvoj privrede pandemija i zimski turizam.

Upozorenja za putovanje u Austriju, koja su izrekle mnoge zemlje, teško pogađaju austrijski turizam, jer će izostati posebno važni gosti iz Njemačke.

Istraživanje ekonomskog institucija "Wifo" upozorava da bi od 2021. godine moglo doći do stečaja 5.500 do 5.800 firmi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...