TRUMPU SE NE PIŠE DOBRO: Ovakav odaziv na rano glasanje u SAD-u dugo nije zabilježen, najnovije ankete pokazuju...

Rano i dopisno glasanje za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra već je premašilo nivo zabilježen prije četiri godine, pokazuje nezavisna studija, objavljena u nedjelju.

  • Svijet

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Devet dana prije izbora, "US Election Project", institut osnovan pri Univerzitetu na Floridi, objavio je da je do nedjelje glasalo 59 miliona birača, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Godine 2016. rano je glasalo 57 miliona birača, lično ili putem pošte, objavila je mrežna stranica "US Election Assistance Commissiona".

Milioni Amerikanaca glasali su ranije, zabrinuti zbog nastavka pandemije koronavirusa ili motivirani suparništvom republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena.

Mnogi neće priznati poraz

Za sada demokrati, koji su ove godine uveliko poticali rano glasanje, prednjače u odazivu, ali se još ne zna hoće li to utjecati na konačan ishod izbora.

Trump i republikanci upozoravaju da dopisno glasanje otvara mogućnost prevare pa se očekuje da će veliki broj republikanskih glasača glasati na sam dan izbora 3. novembra.

Više od 40 posto pristalica Trumpa i Bidena neće priznati rezultate izbora 3. novembra ako njihov kandidat izgubi, rezultati su ankete Reutersa i Ipsosa.

Istraživanje, provedeno od 13. do 20. oktobra, pokazuje da 43 posto Bidenovih pristalica neće prihvatiti Trumpovu pobjedu, dok 41 posto Amerikanaca koji žele ponovni izbor Trampa neće prihvatiti pobjedu Bidena.

Manji broj - 22 posto Bidenovih pristalica, odnosno 16 posto Trumpovih - rekli su da će preduzeti akcije, ulične proteste, pa čak i pribjeći nasilju kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo ako njihov kandidat izgubi.

Reuters navodi da se američki zvanični zaduženi za provođenje izbora suočavaju ove godine s nizom izazova s obzirom na povećano nepovjerenje javnosti u rezultate izbora.

Ankete: Biden ispred Trumpa

Agencija podsjeća da su najviši zvaničnici iz sektora sigurnosti SAD-a prošle sedmice upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem kako bi podrili izbore.

Trump, također, neprestano dovodi u pitanje neutralnost provođenja izbora, tvrdeći da su "namješteni protiv njega" i da povećana mogućnost glasanja poštom povećava vjerovatnoću izborne prevare.

Čak se odbio obavezati na mirnu primopredaju vlasti ako prebrojavanje glasova ukaže da je izgubio.

Posljednja ankteta Reutersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Biden vodi ispred Trumpa sa osam procenata, 51,43 posto.

Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trumpa i 1.153 Bidena.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...