UBIJEN KOMANDANT URIEL: U vojnoj operaciji na sjeverozapadu zemlje likvidiran vođa gerile Nacionalne oslobodilačke vojske...

Komandant Uriel, jedan od vođa gerile Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN), ubijen je u vojnoj operaciji na sjeverozapadu Kolumbije, saopćio je predsjednik Ivan Duque.

  • Hronika

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

"Ovo je izuzetno težak udarac [za ELN], jer je pao jedan od najistaknutijih ljudi te terorističke organizacije", rekao je on u govoru u pokrajini Choco, na sjeverozapadu zemlje, gdje je provedena operacija, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Smrt Andresa Vanegasa, poznatog pod ratnim imenom komandant Uriel (41), najteži je udarac posljednjoj aktivnoj gerili u Kolumbiji tokom mandata Duquea, koji je na vlasti od 2018. godine.

Otmice, ubistva, regrutiranje...

Prema predsjednikovim riječima, Uriel je bio odgovoran za otmice, ubistva i regrutiranje maloljetnika u svoju gerilu.

Optužuju ga da je bio jedan od organizatora bombaškog napada na policijsku akademiju u Bogoti u januaru 2019. godine, kada su poginule 22 osobe, uključujući napadača.

Nakon tog napada, Duque je prekinuo mirovne pregovore s ELN-om, koje je počeo njegov prethodnik Juan Manuel Santos.

Glavni državni tužilac Francisco Barbosa rekao je da je zapovjednik Uriel ubijen u "sukobu" sa policijskim snagama u općini Novita, u džungli, u vojnoj operaciji "Odin".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...