NA OVO SMO DUGO ČEKALI: Ohrabrujući rezultati testiranja oksfordske vakcine...

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina protiv koronavirusa pokreće snažan imunološki odgovor, piše "Financial Times".

  • Zdravlje

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Prvi rezultati testiranja vakcine protiv koronavirusa na čijem razvoju sarađuju Univerzitet Oxford i kompanija "AstraZeneca", pokazali su da preparat podstiče snažnu reakciju imunološkog sistema kod starijih ljudi.

Londonski dnevnik "Financial Times" saznaje iz pouzdanih izvora da su istraživači ohrabreni nakon što se pokazalo da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor kod starijih ljudi, koji su posebno osetljivi na teške oblike bolesti Covid-19 i izloženi su visokom riziku od smrtnog ishoda bolesti, prenosi Reuters.

Blizu uspješnog otkrića

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor i kod populacije starosti od 18 do 55 godina.

U članku "Financial Timesa" se upozorava da su neki istraživači ukazali da testovi nisu garancija da se vakcina može smatrati definitivno sigurnom i efikasnom za starije pacijente.

Smatra se da je kompanija "AstraZeneca", koja radi na vakcini protiv Covida-19 s Univerzitetom u Oxfordu, najbliža uspješnom otkriću pouzdane antikorona-vakcine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...