“SB” NA LICU MJESTA: Prošle su dvije godine od ubistva sarajevskih policajaca, počinioci još nisu na optuženičkoj klupi (FOTO)

Ovaj slučaj postaje samo jedan u nizu napada na policajce.

  • Hronika

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

Prije dvije godine, Sarajevo je bilo zavijeno u crno. Jutro 26. oktobra osvanulo je s užasavajućim vijestima. Ubijena su dvojica policajaca.

Adis Šehović i Davor Vujinović tog su jutra samo radili svoj posao. Noćnu smjenu koju, nažalost, nisu okončali živi. To je jedino što zvanično znamo. Sve ostalo je obavijeno velom tajne i svaki podatak donosi neko novo pitanje i opservaciju, ali zvaničnih odgovora nema.

Tog jutra, poslije ovog brutalnog zločila, zasjedala je Vlada KS, svi su bili na nogama. Mnoge verzije su kružile medijima, od automobila koji je ukraden, pun droge, automafije, raznih priča, ali konkretnih informacija, baš kao ni tada, tako i danas nema.  Nadležni su nam na vanrednoj konferenciji slali ohrabrujuće poruke da će oni koji su ubili policajce, biti pronađeni i, kako su tvrdili, prevrnut će svaki kamen da ih pronađu. Prošlo je dvije godine, ali ništa.

Na dan dženaze i sahrane policajaca, na komemoraciji, Elfin Mujezin, nadređeni policajcima, dao je sljedeću izjavu:

"Prije dvije-tri noći susreo se s tim kriminalcima, došao u stanicu i kaže: ‘Šefe, ja ću stati u kraj.’ Stali su oni njemu (29. 10. 2018.)

Tužilaštvo KS, koje vodi istragu o ovom ubistvu, prošle godine je saopćilo:

"U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i poduzete druge radnje dokazivanja."  

Godinu poslije, malo detaljnije objašnjenje:

"Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba.  Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni. Upućeno je više zahtjeva Interpolu i Europolu, potom, ostvarena je saradnja sa osam država, i to SAD-om, Kanadom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Slovenijom, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost."

Na kraju, policajaca se sjete samo njihove kolege i prijatelji i spomen na njih ostaje spomenik koji je postavljen na Alipašinom Polju, na mjestu gdje su ubijeni, kako je bilo i danas.

Sadik Ećo, predsjednik UO-a Sindikata policijskih službenika MUP-a KS, za Hayat.ba kaže da oni ne gube nadu, piše Hayat.

Nadamo se da će počinioci ovog zločina uskoro odgovarati, rekao je Ećo.

Uz sve navedeno, treba dodati i činjenicu da je tadašnji šef policije u Novom Gradu Sarajevo Nusret Selimović postao policijski komesar KS. Sada se policija u KS suočava sa mnogim kolegama koji su završili u pritvoru i sumnjiče se za koruptivna krivična djela.

Mnogo pitanja je ostalo neodgovoreno, a među njima je i ono da li su možda ubice i nalogodavci ubistva policajaca imali pomagače i doušnike upravo u policijskim redovima.

Pitanja se nižu, zvaničnih odgovora nema.

Time ovaj slučaj postaje samo jedan u nizu napada na policajce.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...