HRVATSKI MEDIJI O S-H DEKLARACIJI: "Dodik ponovo dolio ulje na vatru!"

Lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo je dolio ulje na vatru raspravama o opstanku BiH najavivši kako će Srbi i Hrvati predložiti model funkcioniranja te zemlje uz alternativu "razdruživanja", pišu hrvatski mediji na naslovnim stranicama, ističući da su vodeće bošnjačke partije žustro reagirale na ovu provokaciju.

  • Regija

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 4

Milorad Dodik je za srbijansku Pink televiziju najavio kako će "Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o tome kako BiH može funkcionirati". Ne bude li takva izjava prihvaćena, kako je kazao, jedina preostala opcija je "razdruživanje".  "Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa", kazao je Dodik ustvrdivši kako razdruživanje, koje uključuje i referendum o osamostaljenju Republike Srpske od BiH, ne bi značilo rat "osim u slučaju međunarodnog intervencionizma".  

Iz bošnjačkog političkog bloka odmah je dobio odgovor kako, u tom slučaju, može jedino računati na uspostavu stanja kakvo je bilo prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odnosno na obnovu BiH kao republike, prenose hrvatski mediji.

"Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu", stoji u reakciji ove stranke, uz poruku kako se BiH ne može razdružiti, jer nije niti nastala nekim udruživanjem", citiraju hrvatski mediji saopćenje SDA.

Hrvatski mediji apostrofiraju zabrinutost bošnjačkih zvaničnika zbog odvojenih susreta koje Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović imaju s najvišim zvaničnicima Hrvatske i Srbije te da sumnjaju u pokušaj uspostave nekog novog srpsko-hrvatskog dogovora koji bi bio na štetu Bošnjaka.

"Srpsko-hrvatski pokušaji 'razdruživanja' BiH, od Cvetkovića i Mačeka do dogovora Karadžića i Bobana, narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat, u konačnici, nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jesu presude nositeljima takvih politika pred međunarodnim sudovima", citiraju hrvatski mediji stajalište SDA.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...