ANGELA MERKEL ZABRINULA NACIJU: "Očekuju nas veoma, veoma teški mjeseci, nemam dobar osjećaj..."

U "drugom valu" pandemije u čitavom nizu zemalja je tako golem broj novozaraženih da se još jedva može utvrditi pojedinačni izvor zaraze. U Njemačkoj je 8.658 novih slučajeva, u Francuskoj više od 50.000.

  • Svijet

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Na vrhu ljestvice su i dalje Sjedinjene Američke Države sa gotovo 60 hiljada novozaraženih u posljednja 24 sata. Ali, s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj, gdje je brojka prvi put premašila 50 hiljada novih slučajeva - i to uvjerljivo: tamošnje zdravstvene službe računaju s najmanje 52.010 slučajeva (26. oktobra u 6 sati). I dalje je veoma teško u Italiji, Španiji, Belgiji...

Čitav niz država uveo je nove, još strožije propise: u Sloveniji od danas građanima nije dopušteno napustiti svoj okrug bez valjanog razloga, u Italiji ugostitelji moraju zatvoriti vrata već u 18 sati. Većina srednjoškolaca tamo ima još samo virtuelnu nastavu, a i u Slovačkoj to vrijedi za sve učenike iznad petog razreda. U Danskoj se ne smije okupiti više od 10 osoba na istom mjestu, u Bruxellesu je obavezno nošenje maske i uveden je policijski sat nakon 22 sata. Španija je već jučer proglasila vanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi vanredno stanje moglo potrajati do maja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske, čime su obuhvaćene oko dvije trećine stanovništva - oko 46 miliona ljudi.

"Tako to više ne može ići"

U Njemačkoj je ove subote postignut rekord sa 14.714 novozaraženih, a današnjih 8.658 slučajeva je tipično, jer ponedjeljkom uvijek ima manje evidentiranih novozaraženih. Ove nedjelje je njemačka kancelarka Angela Merkel održala sastanak s čelnicima svoje stranke iz svih pokrajina i upozorila ih kako "nas očekuju veoma, veoma teški mjeseci". Polazi od toga da će broj novozaraženih i dalje rasti i da barem do februara neće biti velikih manifestacija. Ove sedmice se održava konferencija vlada svih njemačkih pokrajina, gdje će se raspravljati o trenutnom stanju, a za list "Bild" je Merkel izjavila kako "nema dobar osjećaj" što nas još čeka. "Tako to više ne može ići", izjavila je kancelarka.

Prije svega se na sastanku čelnika pokrajina očekuje dogovor o više sloge oko mjera u suzbijanju pandemije. Budući da su mjere u nadležnosti pokrajina, to neminovno vodi u šumu propisa i odredbi. "Trebamo jedinstveni katalog mjera. Građani žele transparentnost, žele znati što znači kad njihov okrug bude proglašen crvenim, žutim ili zelenim", izjavio je Tobias Hans (CDU), premijer savezne pokrajine Saarland.

Postavlja se i pitanje školske nastave: uprkos uobičajenim predodžbama kako djeca ne šire zarazu, predsjednik njemačkog udruženja učitelja Hans-Peter Meidinger upozorava da škole mogu imati mnogo veći utjecaj na širenje virusa nego što se misli. "Školstvo u Njemačkoj je najveća svakodnevna masovna manifestacija s više od 10 miliona sudionika. Tu savjetujem veliki oprez."

Ovog vikenda, Angela Merkel još jednom je upozorila kako trenutne okolnosti zahtijevaju ograničavanje socijalnih kontakata i poštivanje propisa. Hoće li to značiti i lockdown u Njemačkoj? Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), zalažu se za "veoma kratak, vremenski ograničen djelimični lockdown", jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...